Halkların Demokratik Partisi (HDP) yönetiminde iken 19 Ağustos 2019’da ikinci defa kayyım atanan Mardin Büyükşehir Belediyesi’nin önceki kayyımı ve Mardin Valisi Mustafa Yaman, 10 Haziran 2020’de Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle merkeze çekildi. Yaman’ın yerine Mardin Valisi ve Büyükşehir Belediyesi kayyımı olarak Mahmut Demirtaş’ın atanmasının ardından, İçişleri Bakanlığı’na bağlı Mülkiye Müfettişleri'nin belediyede yaptığı incelemelerde çok sayıda usulsüz işlem tespit etti. Müfettiş incelemeleri kapsamında Mustafa Yaman’ın kayyım olduğu her iki dönem göreve getirdiği 14 Daire Başkanı ve üst düzey yetkili görevden alınırken, müfettişler “İhalelere fesat karıştırma”, “yolsuzluk”, “Rüşvet” ve “Zimmet” suçlamaları ile Mardin Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu.

GİZLİLİK KARARI KONULDU 

Yapılan suç duyurusu üzerine belediyede yapılan ilk operasyon kapsamında 11 kişi hakkında “Zimmet” ve “Yolsuzluk” suçlamalarıyla gözaltı kararı verilirken, soruşturma kapsamında 3’ü belediyenin iş yaptığı firma yöneticisi 8 kişi tutuklanarak cezaevine konuldu. Tutuklanan ilk isimler kayyım Mustafa Yaman’ın yeğeni olarak bilinen belediye iştiraki Kent A.Ş.’de müdür olan Yunus Emre Akça ile Kent A.Ş.’de müdür yapıldığı sırada bir kadın çalışanı fuhuşa zorladığı için “Nitelikli Cinsel İstismar” suçundan 11 yıl 3 ay hapis cezası verilen polis memuru ve Yaman’ın hemşerisi Ercan Uysaler oldu. Ayrıca belediye memurlarından Mehmet Derviş Düzgören ile Kırsal Yollar Daire Başkanı Sinan Yıldırım ve Kent A.Ş. Genel Müdürlüğü yapmış olan DEDAŞ Mardin İl Müdürü Mehmet Bulut tutuklanan isimler oldu. Ancak soruşturmaya kısa bir süre sonra “gizlilik kararı” konuldu.

‘ETKİN PİŞMALIKTAN’ YARARLANDILAR

Soruşturma devam ederken, hakkında 352 milyon TL değerindeki 10 ayrı ihalede usulsüzlük tespit edilen Sinan Yıldırım, 206 bin TL kefaretle, Mehmet Bulut ise hakkında belirlenen 1 milyon 700 bin TL değerindeki “kamu zararını” ödediği gerekçesiyle tahliye edildi. Her iki isim ayrıca “etkin pişmanlık yasasından” da yararlandı. Müfettişlerin yapmış oldukları diğer suç duyurularına ilişkin soruşturmalar ise sessiz sedasız “gizlilik kararı” ile yürütülürken, Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Füsun Karaboğa, Destek Hizmetler Daire Başkanı İbrahim Erdoğan açığa alındı. Haklarında başlatılan soruşturma kapsamında ifadeleri alınan iki isim “etkin pişmanlık yasasından” yararlandı.

MEVZUATA AYKIRI İŞLER YAPTI 

Yaman’ın manevi kızı olarak bilinen ve belediyede Sosyal Hizmetler Daire Başkanı iken görevden alınan Merve Erciyas Çatal, hakkında açılan soruşturma kapsamında “Görevi esnasında Belediyenin imkanlarını şahsi amaçla kullandığı, harcama yetkilisi olarak bulunduğu ihale iş ve işlemlerinde mevzuata açıkça aykırı işlemler gerçekleştirdiği, yardım malzemelerinin yalnızca kağıt üzerinde yapıldığı” şeklinde mevzuata aykırı işlemlerle suçlandı.

‘KAYYIMIN TALİMATI’ SAVUNMASI

Devam eden soruşturmalar kapsamında söz konusu isimler, gerçekleştirdikleri işlemleri dönemin kayyımı Mustafa Yaman’ın talimatıyla gerçekleştirdikleri yönünde savunmalar yaparken, Yaman’a bugüne kadar dokunulmadı. Yaman’a dokunulmamasının nedenine dair çeşitli iddialar ortaya atılırken, Yaman’ın kayınbiraderi AKP Kurucu Üyesi, 22-23’üncü dönem AKP Milletvekili ve halen Tokyo Büyükelçisi olan Hasan Murat Mercan ile İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun etkili olduğu belirtiliyor. Yine Yaman’ın, Soylu’nun talimatıyla kimi ihaleleri Soylu’nun kuzeni Sadık Soylu’ya yakınlığıyla bilinen firmalara vermesinden dolayı soruşturmalar kapsamında operasyonların durdurulduğu iddia ediliyor.

YAMAN GÜVENCE Mİ VERİYOR?

Vali Demirtaş’ın atanmasının ardından 4 Temmuz’da kente gelerek, güvenlik toplantısı düzenleyen İçişleri Bakanı Soylu’nun kente gelişinin konuyla ilgili olup olmadığı bilinmezken, Soylu’nun kentten ayrılmasından bir ay sonra gerçekleştirilen operasyonlar, kayyım Yaman dönemi yöneticilerin Ankara’da kimi temaslarda bulunmalarının ardından bir anda durdu. Soruşturmalar her ne kadar devam etse de gözaltı ve tutuklamaların olmamasının yapılan temaslarla alakalı olduğu düşünülüyor. Yaman’ın halen kendi dönemindeki yöneticilere güvenceler verdiği belirtiliyor.

Mezopotamya Ajansı / Ahmet Kanbal