DAİŞ’in Kobanê’ye yönelik saldırıları karşısında 6-8 Ekim 2014’de gerçekleşen eylemler gerekçe gösterilerek aralarında Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanları ve Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyelerinin de bulunduğu 21’i tutuklu 108 kişi hakkında açılan Kobane Davası’nın 7’inci duruşması sona erdi. 

Sincan Cezaevi Kampüsü’nde görülen duruşmaya haklarında dava açılan siyasetçiler ve avukatları, duruşma periyotlarının adil yargılama hakkını ihlal ettiğini belirterek katılmadı.  

AHMET TÜRK İÇİN ZORLA GETİRME TALEBİ

Verilen 3 buçuk saatlik aranın ardından iddia makamı söz aldı. İddia makamı tutuklu siyasetçiler hakkında, “somut olaylara dayalı kuvvetli suç şüphesi”, “kaçma şüphesi” bulunduğu gerekçesiyle adli kontrol tedbirinin yetersiz kalacağını iddia ederek tutukluluk hallerinin devamına karar verilmesini istedi. Tutuksuz yargılananlar hakkındaki adli kontrol kararının devamını isteyen iddia makamı, Ahmet Türk’ün sunduğu sağlık raporunun bitiminde zorla getirilmesi için karar kurulmasını istedi. 

SAVCI ‘DELİL İNCELEMESİNE GEÇİLSİN’ DEDİ

Avukatların mahkemeyi protesto ettiğini belirten iddia makamı, bu durumun kamu davası ruhuna aykırı olduğunu ileri sürdü. Avukatların basın önünde duruşmayı protesto ettiklerini belirtmelerinin iyi niyete aykırı olduğunu ifade eden iddia makamı, “Duruşmaya gelmeyen sanıkların, duruşmaya katılma hakkından feragat edeceği anlaşılacağından delil incelemesi ve müşteki beyanlarının alınması aşamasına geçilmesine” karar verilmesini istedi. İddia makamı ayrıca, avukatlara duruşmalara katılmamaları durumunda ihtar gönderilmesini istedi. 

TUTUKLULUK HALİNE DEVAM KARARI

İddia makamının ardından 7’nci duruşmaya ilişkin ara kararını açıklayan mahkeme, adli kontrol ve tutukluluk hallerinin devamına karar verdi. Yakalamalı sanıklar hakkında yakalama kararı çıkarılmasına rağmen bir kısmının yurt dışında olduğunun bir kısmının ise ikamet ettikleri yerlere yazılan yazıya olumsuz cevap verildiğinden zorla getirilmeye yer olmadığına karar veren mahkeme, tutuklu ve tutuksuz yargılanan siyasetçilerin bir sonraki duruşmada hazır olmaları için yazı yazılmasına, avukatların mazeretlerinin reddine karar verdi. 

Aysel Tuğluk’un sağlık durumuna dair hastaneden alınması istenilen raporun beklenmesine karar veren mahkeme, duruşma periyotlarının değiştirilmesi yönündeki taleplerin reddine karar verdi. 

AVUKATLAR GELMEZSE DELİL İNCELEMESİNE GEÇİLECEK

Mahkeme son kez avukat ve yargılanan siyasetçilere duruşmada hazır bulunmaları için yazı yazılacağını belirterek, gelmemeleri halinde duruşmalara katılma hakkından feragat ettikleri anlaşılacağını ve gelmemeleri halinde müşteki beyanlarının alınması ve delil inceleme aşamasına geçeceklerini ifade etti. 

DURUŞMAYA BİR HAFTA ARA

Duruşma periyodundan değişiklik yapmayan mahkeme bir sonraki duruşma periyodunu 20-21-23-24-27-28-30-31 Aralık’a erteledi.