Iğdır’da 1 Ocak 2020 tarihinde boşanma aşamasında olduğu 3 aylık hamile, 24 yaşındaki üniversite öğrencisi eşi Ebru Aras’ı katleden Umut Aras, tutuklu yargılandığı Iğdır 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde bugün görülen davanın ilk duruşmasında "Eşini kasten öldürme" suçundan hakim karşısına çıktı.

Sanık Umut Aras, görülen duruşmaya tutuklu bulunduğu Iğdır T  Tipi Kapalı Cezaevi’nden Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldı. Öldürülen Ebru Aras’ın ailesi de Mersin Adliyesi’nden SEGBİS aracılığıyla duruşmaya bağlandı. 

EŞİNİN İNTİHAR ETTİĞİNİ ÖNE SÜRDÜ

Sanık Aras, yaptığı savunmasında silahı temin eden eşinin kendisini vurduktan sonra intihar ettiğini ileri sürdü.

Aras Ailesi ise, şikayetçi olduklarını belirttikleri sanığın cezalandırılmasını istedi. Ailenin avukatı da sanığın "Eşini kasten öldürme" suçundan cezalandırılmasını talep etti.

21 OCAK’A ERTELENDİ

Talepleri alan mahkeme, dosyadaki eksiklerin giderilmesi için bir sonraki duruşmayı 21 Ocak 2021 tarihine erteledi.,

‘BU KATİLLER CESARETİ NEREDEN ALIYOR?’

Duruşma öncesinde Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu ve Mersin Kadın Meclisi üyeleri, Aras Ailesi ile birlikte Mersin Adliyesi önünde açıklama yaptı. 

Ellerinde “İstanbul Sözleşmesi 6284 uygulanacak, kadınlar eşit yaşayacak” ve “Kadın cinayetlerini durduracağız” yazılı dövizler taşıyan kadınlar adına konuşan Mersin Kadın Meclisleri Temsilcisi Güneş Doğdu, 3 aylık hamile ve 24 yaşında bir üniversite öğrencisi olan Ebru Aras’ın kendi hayatına dair karar almasından dolayı öldürüldüğünü ifade etti.

“Bu katiller bu cesareti nereden alıyor?” diye soran Doğdu, yanıtı da “Sizin uygulamak zorunda olduğunuz kanunları uygulamayışınızdan alıyor. Açık açık planlayarak öldürmelerine rağmen öldürdükleri kadınları itibarsızlaştıran bahaneleri için verdiğiniz haksız tahrik indirimlerinden alıyor. Bir kadını öldürmesine rağmen takım elbise giydiği ya da üzgünüm, pişmanım gibi kelimeler kullandığı için verdiğiniz iyi hal indirimlerinden alıyor” sözleriyle verdi.

‘İNDİRİMLER YERİNE CAYDIRICI CEZALAR VERİLSİN’

Kadın katillerine indirim değil, caydırıcı cezalar verilmesi gerektiğini vurgulayan Doğdu, işlenen Ebru Aras cinayetinin de planlı olduğunu ifade etti. Doğdu, “Gerekli cezalar yerine indirimler verildikçe, eril zihniyet cesaret bulmaya devam edecektir. Kolluk kuvvetleri ve yargı mercilerine her basın açıklamamızda olduğu gibi bir kez daha umuyoruz son kez olur, uygulamak zorunda olduğunuz kanunları, yükümlülüğü altında olduğunuz sözleşmeleri hatırlatalım: İstanbul Sözleşmesi ve 6284 Sayılı Kadınları Şiddetten Koruma Kanunu etkin bir şekilde uygulayın ve katillere gereken cezayı indirimsiz verin. Öldürülmediğimiz şehirlere, sokaklara kavuşana kadar örgütlü kadın mücadelemize devam edeceğiz ve el birliğiyle kadın cinayetlerini durduracağız” diye konuştu.

'BAŞKALARI ÖLMESİN DİYE MÜCADELE EDECEĞİM'

Ebru Aras’ın babası Cengiz Öcüm ise, konuşmasında adalete güvendiğini dile getirdi. Kadın cinayetlerine ‘dur’ demenin zamanının geldiğini söyleyen baba, “Benim kızım 3 aylık hamile iken öldürüldü. Cumhuriyet savcılarına ve hakimlerine inanıyorum. Umuyorum ki katil en ağır cezayı alacaktır. Bir Ebrum öldü, binlerce Ebrum oldu. Adalet istiyorum” dedi.

Anne Necla Öcüm de kızının hakkını savunmak istediğini söyleyerek, adalet yerini bulana kadar davanın takipçisi olacaklarını belirtti. Anne Öcüm, “Benim yavrum öldü. Başkalarının yavruları ölmesin diye mücadele edeceğim” diye seslendi.