Kobanê Davasının 6’ncı duruşmasının 1’inci oturumu ardından dava avukatları, Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri ve davayı izlemeye gelen kişilerin katılımıyla Sincan Cezaevi Kampüsü önünde basın açıklaması yaptı. 

‘YARGILAMAYA MÜDAHALE’

Dava avukatları adına açıklama yapan Avukat Aydın Erdoğan, bugün görülen duruşmada 2 temel konu üzerinde durduklarını belirterek, “Birincisi teşkil edilmiş özel ve olağanüstü mahkemede yapılan yargılamanın hukuksuzluğu üzerinde durduk. Bu dava başladıktan bir süre sonra, mahkeme başkanı Bahtiyar Çolak’ın önce pandemi dolayısıyla hasta olduğu söylendi arkasından bir ameliyat geçirdiği ve geçici olarak görev yapamayacağı söylendi. En son geçen hafta içerisinde çıkarılan bir kararnameyle görevden alındı. Bu sürmekte olan yargılamaya doğrudan bir müdahale olarak değerlendiriliyor bizim tarafımızdan” diye konuştu. 

‘SAVUNMA HAKKININ KULLANILMASI MÜMKÜN OLMADI’

Üzerinde durdukları ikinci konuya dair ise Erdoğan şunları söyledi: “Bu periyotlarda, yani iki hafta duruşma yapıp bir hafta ara vererek, arkasından tekrar 2 hafta duruşma şeklindeki periyotta avukatların duruşmaları sürdürmesinin mümkün olmadığını, bu periyotların Türkiye’deki tüm mahkemelerde istisnasız avukatlar ile mahkeme heyetinin birlikte görüşüp uygun bir duruşma takviminin yürütmelerinin mümkün olabildiğini, yargı aşamasında avukatların durumunun mutlaka gözetilmesi gerektiğini ifade ettik. Yine müvekkillerin bu koşullarda, yani 3 bin 600 sayfa iddianamesi olan dava açıldığında 325 klasörden ibaret, gelen klasörlerle birlikte her duruşma arasında gelen evraklarla, birleşen dosyalarla sayısı her gün artan ve binin üzerinde klasöre çıkacak olan bu dosyanın müvekkillerimize yeteri inceleme süresi ve imkanı sağlanmadan duruşmaların sürdürülmesinin adil bir yargılamanın yapılması savunma hakkının kullanılmasının mümkün olmadığı açıklandı.”

‘BU ŞEKİLDE YARGILAMA YAPAMAZSINIZ’

Duruşma periyotları düzenlendikten, müvekkillerine gerekli araç-gereçler verildikten ve dosya incelenebildikten sonra müvekkillerin sorgularına geçilebileceğini ifade eden Erdoğan, “Şimdiye kadar bazı müvekkillerimiz baskı altında, mecburen, hazırlanmadan savunmalarını yaptılar. Ancak bir ceza dosyasında kimse müvekkillerimizin ve bizim gerekli hazırlıkları yapmadan duruşmalara çıkmamızı ve yargılamanın sürdürülmesini beklememeli. Bu şekilde yargılama yapamazsınız” dedi.

‘BUYRUN KARAR VERİN’

Mahkemenin mazeret bildiren müvekkillerin beyanının ardından ara karar oluşturacağını aktaran Erdoğan, “Biz avukatlar, bu koşullarda yargılama yapılamayacağını söylüyoruz. ‘Eğer böyle devam ederlerse, buyurun o zaman hiç avukat da olmadan sanıkların savunmaları da alınmadan mahkumiyet kararlarınızı verin. Derdiniz neyse ona erin. Sizden talimatlarla ne isteniyorsa buyurun yerine getirin’ dedik” ifadelerini kullandı.