Ankara’daki emek ve demokrasi güçleri, 49 yıl önce Kılızdere’de öldürülen THKP-C Lideri Mahir Çayan ve arkadaşlarını anmak için Karşıya Mezarlığı’nda bir araya geldi. Kitle Çayan'ın anmasının ardından Ulaş Bardakçı'nın mezarını ziyaret etti. Kızıldere'de yaşamını yitirenlerin fotoğraflarının yer aldığı dövizler taşıyan kitle, “On'ların mücadele mirasından güç alıyoruz" ve "Direnişin ve devrimci dayanışmanın tarihi onurumuzdur" pankartı arkasında Çayan’ın mezarına yürüdü. Kırmızı karanfillerin konulduğu mezar başında, devrim mücadelesinde yaşamını yitirenler için saygı duruşu yapıldı.

Etkinlikte konuşan şair ve Devrimci 78’liler Federasyonu Başkanı Ahmet Telli, “Bizim öncülerimiz hayata bir anlam ve şahsiyet kazandırmışlardır. Bizim arkadaşlar, yani şimdi toprağın altında bizi dinleyen yoldaşlarımız, canavarın ağzından Denizleri almak için bedenlerini canavarın önüne atmayı göze almış, tarihsel trajedinin kahramanlarıydılar. Kahramanlar, bir ikon değil, öldükten sonra da yaşayanlardır ve elbet bugün burada olduğu gibi hatıraları gibi canlı bir organizmaya dönüşeceklerdir, dönüşmüşlerdir" diye konuştu.

‘KIZILDERE BİRLEŞİK MÜCADELEYİ ÖĞRETİYOR’

HDP İstanbul Milletvekilli Musa Piroğlu da “Onların cesaretlerinden ve kahramanlıklarından bahsetmek değil onların kavgalarını bugüne taşımak gerekir. Mücadeleyi birleştirmeden üstümüze gelen saldırıları püskürtme şansımız yok. Türkiye demokrasi ve emek güçleri ile Kürt halkının özgürlük mücadelesini birleştirmeden bu iktidarı devirme şansımız yok.  Bilcümle ezilenlerin bir beklentisi var. Yan yana gelin birleşin ve önümüzü açın. Kızıldere de düşenlerin sözü bugün bu anlama geliyor” diye belirtti.

‘İKTİDARIN YIKILMASINI HIZLANDIRMALIYIZ’

Devrimcilerin görevinin aynı sloganları tekrarlamak olmadığını vurgulayan Piroğlu, geçmişten alınan derslerle bugünün yolunu açılması gerektiğini dile getirdi. Piroğlu, şöyle devam etti: “Bunu başarmak için yan yana gelen güçler de var, irade de var kararlılık da var. Bu iktidar yıkılırken onu yıkılmasını hızlandırmak için mücadelemizi birleştireceğiz. Bu iktidarı yıktığımızda buraya anmaya geldiğimizde diyeceğiz ki onlara biz sözünüzü tuttuk ve sizi şimdi gerçek anlamıyla anmaya geldik diyeceğiz.” (Ankara/MA)