Manisa'da Uyar maden işçileri 8 yıldır tazminatlarının verilmediğini belirterek ödemelerin yapılmaması durumunda 12 Ekim'de Ankara'ya yürüyeceklerini duyurdu.  Soma ilçesinde bulunan Hükümet Konağının önünde eylem yapan işçiler, 8 yıldır hak ettikleri tazminatlarının ödenmesini talep etti. "Geventepe, Atabacası, Işıklar Rövadans, Uyar İşçisi kölevans mı? İşçileri ayırma, patronları kollama" yazılı pankart açılan eylemde, açıklamayı Bağımsız Maden İş Örgütlenme Sekreteri Başaran Aksu okudu. 

TAZMİNATLAR ÖDENSİN

Uyar işçilerinin yıllardır verdikleri emeğin verilmediğini belirten Aksu, buna müsaade etmeyeceklerini söyledi. 5 EKİM 2019 tarihinde Soma’da tazminat mağduru 3 bin 500 maden işçisinin hakları için yola çıktıklarını hatırlatan Aksu, maden işçilerinin mücadelesi sonrasında önce Eynez ocağında çalışan işçilere, TKİ tarafından ödemelerin yapılmasını sağladıklarını aktardı. Rödovanslı sahalarda çalıştırılıp işten atılıp, iş kazası geçirip tazminatları ödenmeyen maden işçilerinin tazminat ödemelerinin yapılmasıyla ilgili yetkililerle görüşmelerin devam ettiğini ifade eden Aksu, bu süreç içerisinde tazminatların ödenmesi için TBMM’den çıkan yasanın eksik de olsa sorunları çözdüğünü söyledi. Uyar, Ermenek ve diğer rödovanslı ve şahıs ruhsatlı maden ocaklarında mağdur edilmiş madencilerin tüm haklarının alınması için mücadele etmeye devam edeceklerini sözlerine ekleyen Aksu, çıkan yasanın Uyarı da kapsamasının devletin ve Türkiye Kömür İşletmesi tarafından sağlanabileceğini hatırlattı. 

DAYANIŞMAYA ÇAĞIRIYORUZ

8 yıldır haklarının ödenmesi için bekleyen Uyar işçilerinin ve mağdur edilmiş tüm maden işçilerinin tazminat ödemelerinin ayrım yapılmadan, gerekirse yasal düzenlemeler yapılarak, gerekirse bir kararname ile ödenerek sorunun çözüme kavuşturulmasını talep eden Aksu, eğer yaşanmakta olan ayrımcılık, ötekileştirme ve soruna yönelik bir çözüm oluşmazsa 12 Ekim’de Somalı ve Ermenekli maden işçilerinin Ankara'ya yürüyüş yapacaklarını duyurdu. Aksu, son olarak kamuoyunu, emekten yana olduğunu söyleyen tüm siyasi partileri ve demokratik kitle örgütlerini dayanışmaya çağırdı.