Amed Emek ve Demokrasi Güçleri, "Bağımlılığı kıralım yeni yaşamı kuralım" şiarıyla başlattıkları uyuşturucu ve fuhuşa karşı kampanyalarına ilişkin  Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Diyarbakır Şubesi'nde basın toplantısı düzenledi. “Bağımlılık politikalarına karşı hep birlikte mücadele edelim” pankartının açıldığı açıklamada konuşan Amed Emek ve Demokrasi Dönem Sözcüsü Mehmet Ceylan, son yıllarda dünyada ve Türkiye’de çocuk ve özellikle gençlerde madde kullanımı ve bağımlılığının hızla arttığını belirtti.

MADDE KULLANIMI YÜZDE 8

Dünyada ve Türkiye’de bağımlılık üzerine yapılan araştırmalara değinen Ceylan, “Yapılan araştırmalarda alkol ve sigara kullananların yüzde 80'inin ergenlik döneminde, uyuşturucu madde kullanımının ise çoğunlukla 25 yaş öncesinde başladığı tespit edilmiştir. Ülkemizde gençler arasında yapılan çalışmalarda, yarısından fazlasının sigara deneyiminin olduğu, yüzde 35-40’ının yaşamında en az bir kez alkol kullandığını, yüzde 8’inin uyuşturucu madde kullandığı oranları verilmektedir. Madde bağımlılığında kritik olan diğer bir konu da tedavi aşamasıdır. Dünya literatüründe madde bağımlılığı tedavisindeki başarı oranı sadece yüzde 5’tir. Bu nedenle koruyucu ve önleyici çalışmalar hayati öneme sahiptir. Maddeye erişim ne kadar zorlaşırsa o derece yaygınlık azalır” dedi.

‘TOPLUMSALLIKLA  AŞABİLİRİZ’

Ülke yönetimi ve ekonomik kriz ile birlikte bireyin gelecek kaygısının yükseldiği ve kendini değersiz, yalnız hissettiğini söyleyen Ceylan, “Bireysellik liberal yaşam tarzını kutsamakta ve dayanışma, destek gibi tarihteki ilk toplumlardan bugüne kadar gelmiş olan birlikte ve ortak yaşamdan uzaklaşmayı, özgürlük alanı olarak görmektedir. Oysa bireyin içinde yaşadığı toplum değişip dönüştükçe, onu ahlaki politik olarak geliştirip dönüştürebilir” ifadelerini kullandı.