Hakkari merkeze bağlı Lêwin bölgesinde bulunan 11 muhtarlık ve bağlı 24 yerleşim bölgesinde yaşayan yurttaşlar, Van-Bahçesaray kara yolunda meydana gelen ve 41 kişinin yaşamını yitirmesine neden olan çığ felaketinden sonra daha da tedirgin. Her yıl defalarca çığın düştüğü bölgedeki yolların ya güzergahlarının değiştirilmesi ya da çığ tünellerinin yapılması gerektiğini dile getiren yurttaşlar, bir felaket yaşanmadan acil önlem alınmasını istedi. 

YOLLAR GÜNLERCE KAPALI KALIYOR 

Lêwin bölgesindeki Kaval (Qewal) köyünde yaşayan Mehmet Sıddık Kaval, yazın biçip istifledikleri ve kışın getirdikleri otların çığ tehlikesi bulunan Taşüstü (Serbera) bölgesinde olduğunu dile getirdi. 2017 yılında bölgeye giden İl Özel İdaresi'ne bağlı 2 iş makinesinin üstüne çığ düştüğünü ve 3 işçinin son anda kurtarıldığını belirten Kaval, "Yollarımız çığ tehlikesi ile karşı karşıya. Kar yağdığında yollarımızı açmak için bölgeye gelen iş makinaları da bu çığın altında kalabiliyor. Bu çığ tehlikesi nedeniyle bazen yolarımız günlerce kapalı kalıyor. Eğer bu yolarda çığ tünelleri olsaydı bu çığlar hayatımızı bu kadar tehdit etmeyecekti. Bakın Van’da yaşanan felaketler hepimize ders olmalı. Eğer orada çığ tünelleri olsaydı bu kadar can gitmeyecekti” dedi. 

ÖĞRENCİLER KİLOMETRELERCE YOL YÜRÜYOR

Bölgede sürekli çığ düştüğünü kaydeden Kaval, Taşlıca (Gewirkê) mezrasındaki öğrencilerin çığ bölgesinden geçmemek için kilometrelerce yol yürüdüğünü belirtti. Kaval, "Cevizdibi (Betkar) köyü içerisinde Tahir Koç adlı köylünün evinin hemen arkasındaki yamaçtan da her yıl çiğ düşüyor. Yol açık olsa bile buradan geçenlerin üzerine çığ düşme olasılığı çok yüksek. Yarıca Pınarca (Baleka) köyüne bağlı Taşlıca (Gewirkê) mezrasında yılın 12 ayında insanlar kalıyor ve öğrencileri olmasına rağmen köyün karşısındaki yamaçta sürekli çığ düşüyor. Bu yüzden oradaki öğrenciler kilometrelerce yolu yaya geçerek çığ bölgesinin dışına çıktıktan sonra araca binip okula geliyor. Bu saydığımız yerlerde her an büyük bir felaket olabilecek yerlerdir. Bu yüzden buralarda ya bir çığ tüneli yapılmalı ya da güzergah değiştirilmeli” diye konuştu. 

YAZIN 'GÜVENLİK' KIŞIN ÇIĞ TEHDİDİ 

Kaval (Qewal) köyünden Hasan Kaval ise yazın "güvenlik" gerekçesi, kışın da çığ tehlikesi yüzünden hayvancılık yapamaz duruma geldiklerini söyledi. Son 4 yıldır köylerinin yolunun geçtiği Gelyê Marûnis (Kavaklı vadisi) bölgesinin devlet tarafından kapatıldığını dile getiren Kaval, şöyle devam etti: "Bu yüzden daha uzun ve kışın her zaman buzlu olan ve çığ tehlikesi olan Geçitli (Peyanis) yolunu kullanıyoruz. Yolumuza ulaşımı sağlayan Bêmêro köprüsü patlatıldı. Şine bölgesinde de kontrol noktası kurulmuş. Ayrıca yollara hafriyat dökülerek geçiş engelleniyor. Kışın yollarımız dar olduğundan büyük sıkıntı yaşıyoruz. Yamaçlardan çok çığ düşüyor. Bölgemizde insanların yaşadığı yerlerde onlarca noktaya her kış onlarca çığ düşüyor. Çığ düşen yerlerde ya çığ tünellerinin yapılmasını ya da yol güzergahların değiştirilmesi yaşanabilecek bir felaketi önleyecektir."(Hakkari/MA)