Diyarbakır’ın Sur ilçesinde 28 Kasım 2015 tarihinde katledilen Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi’nin öldürülmesine ilişkin açılan davanın 3 Mart’ta görülecek ikinci duruşması öncesi önemli bir gelişme yaşandı. Diyarbakır Barosu’nun gazetecilerin olay yerinde çektiği görüntüleri incelettiği Londra Üniversitesi Adli Mimarlık Bölümü Forensic Architecture, hazırladığı raporda, Elçi’nin öldürüldüğü esnada ateş açan polislerin atış yönü ve sayısı ile yere düştüğü ana dair yapılan incelemeler sonucunda fail olarak tespit ettiği 3 polisten birini ‘kesin fail’ olarak işaret etmişti.

Hazırlanan bu raporun Baro tarafından sunulduğu Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 4 yıl süren soruşturma sonucunda hazırlanan iddianamede ise, tutuksuz yargılanan polis memurları M.S., F.T. ile S.T. ile birlikte PKK’li Uğur Yakışır firari sanık olarak yer almıştı.

Polis memurlarına “bilinçli taksirle ölüme sebebiyet vermek”ten 2 yıldan 6 yıla kadar hapis isteminde bulunan Başsavcılık, Elçi’yi “olası kastla öldürmek”ten suçladığı PKK’li Uğur Yakışır’a yine “2 polisi öldürmek, ülke birliğini ve bütünlüğünü bozmak”, polis memuru S.T.’yi “öldürmeye teşebbüsten” ve “izinsiz silah bulundurmak”tan toplamda 3 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 45 yıl hapsi isteminde

'BULGULARIMIZ AÇIKÇA GÖSTERMİŞTİR'

Forensic Architecture, hazırlanan bu iddianame ile PKK’li Yakışır’ın cinayet faili olarak gösterildiği davanın 3 Mart’ta görülecek ikinci duruşması öncesinde sosyal medya hesabından Türkçe paylaşımda bulundu.

Tahir Elçi cinayetine ilişkin hazırlanan raporun kısa bir videosunun da eklendiği paylaşımda “Tahir Elçi davasının ikinci duruşması 3 Mart’ta görülecek. Fakat iddianamede bir sorun var. Saptadığımız polis memurlarının yanı sıra PKK üyelerinden biri de Elçi’nin katil sanığı olarak gösteriliyor. Oysa bulgularımız PKK üyelerinin Elçi’ye ateş etmediğini açıkça göstermişti” denildi.