Diyarbakır’ın Lice ilçesine bağlı Çağdaş (Cinezur), Dibek (Derxust), Arıklı (Hiseynik) ve Bağlan (Mişirf) mahallelerinin kırsalında dün yaşanan çatışma sonrası askeri operasyon başlatıldı. Operasyon devam ederken Bağlan Mahallesi’nde yapılan ev baskınında Azize Bozkuş ve eşi Mehmet Şah Bozkuş gözaltına alındı. Gözaltına alınan Azize Bozkuş Lice ilçe Emniyeti’ndeki ifade işlemlerinin ardından serbest bırakıldı.Eşi Mehmet Şah Bozkuş ise savcılık ifadesinin ardından çıkarıldığı Lice Sulh Ceza Hakimliği’nce “örgüt üyesi olma” iddiasıyla tutuklandı.

İŞKENCE İDDİASI

Askeri operasyonun sürdüğü Lice’de, köylülerin işkenceye maruz kaldığı iddia edildi.

Diyarbakır’ın Lice ilçesinin Çağdaş (Cinezur), Dibek (Derxust), Arıklı (Hiseynik) ve Bağlan (Mişirf) mahallelerinde başlatılan askeri operasyon sürüyor. Abluka altındaki bulunan köylerde köylülerin askerlerin işkencesine maruz kaldığı ileri sürüldü. Sosyal medyada “Lice’de İşkence Var” hastagıyla yapılan paylaşımlarda, köylülerin işkence ve kötü muameleye maruz kaldığı belirtildi. Olayın kamuoyuna yansıması üzerine açıklama yapan Diyarbakır Valiliği, söz konusu iddiaları yalanladı.

Bu mahalleler de havadan ve karadan başlatılan askeri operasyon sırasında bir asker yaşamını yitirmiş, en az üç asker de yaralanmıştı. Askeri operasyonun sürdüğü köylerin giriş ve çıkışlarının askerler tarafından tutulduğu ve köylülerin evlerinden çıkmalarına izin verilmediği, yine abluka altında olan köylerdeki yurttaşların ölümle tehdit edildiği belirtilmişti.

Öte yandan ilçede bazı mahallelere giriş çıkışların yasaklandığı ve ablukanın devam ettiği öğrenildi. (Diyarbakır/MA)