Diyarbakır'ın Lice ilçesinin Çağdaş (Cinezur), Dibek (Derxust), Arıklı (Hiseynik) ve Bağlan (Mişirf) köyleri arasındaki kırsal bölgede 9 Ocak günü askerlerin havadan ve karadan başlattığı ve sonradan adına "Eren-2 Lice Operasyonu" denilen operasyonda, askerler ile HPG'liler arasında çıkan çatışmada 1 asker yaşamını yitirmiş, 3 asker de yaralanmıştı. 

İLK OPERAYONDA 8 TUTUKLAMA 

Yaşanan çatışma sonrası kırsal mahallelerin giriş ve çıkışları askerler tarafından kapatılırken, mahallelerdeki bazı evlere değişik tarihlerde yapılan baskınlarda köylüler gözaltına alındı. Baskınlarda birçok köylü de askerler tarafından tehdit edildi. 9 Ocak ile 18 Ocak tarihleri arasında yapılan baskınlarda Mehmet Şah Bozkuş, Sıddık Özkan (63), Ferzende Özkan, Ömer Yıldırım ile birlikte 8 kişi “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla tutuklandı.

HDP'DEN KÖYLÜLERE ZİYARET

Tutuklamalar sonrası Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekilleri Remziye Tosun, Semra Güzel ve birçok yöneticinin bulunduğu heyet, operasyonun olduğu köylerde yurttaşları ziyaret etti. Ziyaretlerde köylüler operasyon günü çok korktuklarını ve kendilerine hakaretler yağdırılarak ters kelepçelendikleri bilgisini verdi. HDP'li heyetin bölgeye ilişkin araştırmaları devam ediyor. 

İKİNCİ OPERASYON  

      

Gözaltı ve tutuklamaların ardından bölgede geniş çaplı operasyon sürdürüldü. Askeri birlikler 19 Ocak tarihinde sabah saatlerinde de ilçe merkezi ile birlikte Dibek (Derxust), Budak (Xezmaz) ve Yolçatı (Sise) Mahallesi’ndeki birçok eve baskınlar düzenleyerek 35 kişi gözaltına alındı.    

İKİNCİ OPERAYON: 19 TUTUKLAMA 

Lice'de "uyuşturucu" iddiasıyla gözaltına alınan 35 kişi, farklı günlerde Lice Adliyesine sevk edildi. Gözaltına alınan 35 kişiden 19'u tutuklanırken, 7’si adli kontrol şartıyla olmak üzere 16 kişi serbest bırakıldı.  

UYUŞTURUCU İLE ALAKASI YOK

Yerel kaynaklardan edinilen bilgilere göre, operasyonların uyuşturucu kapsamında olmadığını, operasyonun 9 Ocak günü yaşanan çatışmayla alakalı olduğunu belirtti. 19 Ocak tarihinde yapılan operasyonda askerlerin ev baskınlarında uyuşturucu aramadıklarını aktaran yerel kaynaklar, askerlerin evlerde çatışmada yaralandığı belirtilen HPG'liyi aradıklarını dile getirdi. Kaynaklar, askerlerin ev baskınlarında kendilerine "Bizim koçumuzu vurdular. Kayıp verdik, onların peşini bırakmayacağız" ifadeleri kullandıklarına dikkat çekti. 

YURTTAŞLAR EVLERİNE GİDEMİYOR

Edinilen bilgilere göre, askeri araçların kırsal mahallelerde devriyeler attığı ve bölgede askeri hareketliliğin devam ettiği belirtildi. Yine birçok yurttaşın da askeri operasyonlardan dolayı kent merkezinden mahallesine gidemediği kaydedildi.