Elazığ Kadın Kapalı Cezaevi'nde tutuklu bulunan Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Leyla Güven hakkında 30 Kasım 2020 tarihinde Bingöl’de canlı yayın konuğu olduğu bir radyo programında kullandığı "Kürdistan" ifadesi  nedeniyle Bingöl Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatıldığı öğerenildi.

Güven, katıldığı programda “Bingöl’e geldim, yarın da Bingöl’de bir halk toplantımız var, evet, biz bu halk toplantılarının günlerdir sürdürüyoruz. Ayrıca Kürdistan’da da yoğunca çalışmalar sürdürüyoruz, halk toplantılarını yapıyoruz. Bingöl halkında da bir selam vermeye geldik” sözlerini sarf etmişti.

Hakkında "örgüt propagandası" suçlamasıyla başlatılan soruşturma kapsamında ifadesine başvurulan Güven, "Kürdistan" ifadesini coğrafi bir bölge anlamında kullandığını dile getirdi.

Yürütülen soruşturmayı tamamlayan Başsavcılık, kullanılan "Kürdistan" ifadesinin tek başına “örgüt propagandası” suçunu oluşturmadığı gerekçesiyle takipsizlik kararı verdi. 

Yargıtay’ın 2019 ve 2021 yıllarında bu konuda aldığı iki ayrı karara atıf yapan Başsavcılık, “(Yargıtay)… Benzer içtihatlarında ‘Kürdistan’ şeklinde ifadenin söylenmesinin, kullanılmasının, sloganın atılmasının, broşür olarak bastırılmasının tek başına örgüt propagandası yapmak suçunu oluşturmayacağının, ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gerektiğinin belirtildiği anlaşılmakla, şüpheli üzerine atılı suçun yasal unsurlarının oluşmaması nedeniyle şüpheli hakkında yüklenen suçtan kamu adına kovuşturmaya yer olmadığına” hükmetti.