Ağrı'nın Bezirhane (Bezirgane) köyünde 15 Haziran 2018 tarihinde kaybolan ve 18 gün sonra cenazesine ulaşılan 4 yaşındaki Leyla Aydemir’in ölümüne ilişkin açılan davada verilen karar, bir süre önce Erzurum Bölge Mahkemesi tarafından bozulmuştu. Amca Yusuf Aydemir'e verilen müebbet hapis cezası ve 6 sanık hakkındaki beraat kararının bozulması üzerine dava dosyası yeniden yerel mahkemeye gönderildi. Ağrı 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi, ilk duruşma için 28 Mayıs’a tarih verdi. 

DAVANIN GEÇMİŞİ

Ağrı 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi 13 Ekim'de görülen karar duruşmasında, sanık Yusuf Aydemir'e müebbet hapis cezası, diğer sanıklar Mehmet Ali Aydemir, Musa Aydemir, Besim Dursun, Hatun Dursun, Ayşe Artam ve Yıldırım Artam ise beraat verdi. Erzurum Bölge Adliye Mahkemesi 1'inci Ceza Dairesi, 21 Aralık'ta yerel mahkemenin verdiği kararı bozarak, "kasten öldürmek" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilen sanık Yusuf Aydemir'in tahliyesine karar verdi.

Mahkeme, aldığı karara gerekçe olarak yargılamaya dair kimi usul eksiklerini gösterdi. Kararda, şu ifadelere yer verildi: “(…) sanık Yusuf Aydemir'in aşamalardaki inkara yönelik ve aksi ispat edilemeyen savunmaları, mağdur, katılan ve tanık beyanları, olay nedeniyle düzenlenen tutanak içerikleri, Adli Tıp Kurumu Başkanlığı 1. Adli Tıp İhtisas Kurulu tarafından düzenlenen raporlar ve tüm dosya kapsamına göre, sanık Yusuf Aydemir'in üzerine atılı suçları işlediğine dair mahkûmiyetine yeterli, her türlü şüpheden uzak, kesin delil elde edilemediğinden atılı suçlardan ayrı ayrı beraatine ve karar kesinleştiğinde dava konusu olay kapsamında gerçek fail veya faillerin tespiti hususunda gereğinin takdir ve ifası amacıyla Ağrı Cumhuriyet Başsavcılığı'na bildirimde bulunulmasına karar verilmesi gerekirken, atılı suçlardan yazılı şekilde mahkûmiyetine karar verilmesi.”

Daha sonra ortaya çıkan Adli Tıp Kurumu raporunda, küçük Aydemir'in öldürülmeden önce istismara maruz kaldığı açığa çıktı.(Ağrı/MA)