Köy boşaltmalardan dolayı 1990’lı yıllarda göç ettirilen Kürtlerin peşini gittikleri metropollerde de baskı ve ötekileştirme bırakmıyor. Yoğunluklu olarak Bitlis, Siirt, Van ve Mardin illerinden Manisa’nın Turgutlu ilçesine bağlı Atatürk ve Mustafa Kemal mahallelerine göç etmek zorunda kalan Kürtler, yaklaşık 30 yıldır bu mahallerde ikamet ediyor. Mahallerde yaşayanların yüzde 90'ı Kürtlerden oluşurken, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TUİK) 2020 verilerine göre, 19 bin nüfuslu mahallelerde yaklaşık 500 esnaf bulunuyor. 

Kimliklerinden kaynaklı yıllarca ötekileştirilerek, hizmet verilmeyen Kürtler, sorunların çözümü için en son Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) 31 Mart 2019 yerel seçimlerinde “Demokrasi ittifakı” kararını destekledi. Böylece HDP seçmenin desteğiyle Turgutlu İlçe Belediyesi’nin yönetimi MHP'den CHP’ye geçti. Ancak ilçede birinci parti çıkan CHP, Kürt seçmenin yaşadığı mahallelerdeki çözümsüzlüğü derinleştirerek, topu büyükşehir belediyesine atıyor. 

KÜRTLER CEZALANDIRILIYOR

CHP’yi destekledikleri için MHP'li Manisa Büyükşehir Belediyesi Başkanı Cengiz Ergün tarafından cezalandırıldıklarını belirten mahalleli, bir yıl önce kanalizasyon ve doğalgaz alt yapısı için başlatılan kazı çalışmalarının bitirilmediğini, ayrıca caddelerde kilit taşlarının söküldüğünü ve çukurların açıldığını ancak daha sonra düzeltilmediğini aktardı. Birçok kez CHP’li Turgutlu Belediyesi’ne giderek, sorunlarına çözüm isteyen mahalleliye, yol hizmetinin büyükşehir belediyesinin denetiminde olduğu ve ellerinden bir şey gelmediği iddia edildi. 

AYRIMCILIK YAPILIYOR

Acıbadem Caddesi’nde 15 yıldır esnaflık yapan İslam Erol, Kürt olmalarından kaynaklı mahallerinde hizmet verilmediğini belirterek, “Kürtlerin yaşadığı ve esnaflık yaptığı mahallelerde genellikle hizmet verilmiyor. Bizi insan yerine bile koymuyorlar. Sorunlarımızı duymamazlıktan geliyorlar. Ancak diğer mahallelerin her sokağı temiz bir çöp bile yerde bulamazsınız" diye sitem etti. Sorunların çözümü için Turgutlu Belediyesi ile görüştüklerini ancak kendilerine yol hizmeti denetiminin büyükşehirde olmasından dolayı ellerinden bir şey gelmediğinin aktarıldığını söyleyen Erol, “Bu şekilde faşistlik yaparak bizleri her şeyden soğutuyorlar.  Yeter artık buraya bir çözüm bulsunlar ve sorunlarımıza cevap olsunlar. Türklerin yaşadığı mahalleler de her türlü yol ve temizlik yapılıyor. Ne farkımız var onlardan... Kürtler olarak eşitlik istiyoruz” dedi. 

TOPLUMA HİZMET 

Caddede 5 yıldır esnaflık yapan Faysal Zent, yolların bozuk olmasından dolayı masaları dışarı çıkaramadığını çünkü müşterinin içeceklerine toz girdiğini dile getirdi. İş yapamadıklarından zarar ettiklerini dile belirten Zent, yerel yönetimlerin ayrım yapmaksızın toplumun için çalışması gerektiğinin altını çizdi. 

CHP VE MHP’Lİ BELEDİYELER

Caddede iki çay ocağı işleten Kadri Akdoğa da, Kürt oldukları için bu sorunları yaşadıklarını yineleyerek, “Turgutlu Belediyesi’ne gidiyoruz ‘bizim işimiz değil’ diyorlar. Büyükşehir belediyesinde derdimizi anlatacak kimseyi bulamıyoruz. Büyükşehir belediyesinin böyle yapmasının tek bir nedeni var.  Belediyenin CHP’nin yönetimine geçmesi” diye belirtti.

MAHALLELİ ÇÖZÜM İSTİYOR

Manav işleten Salih Polatlar ise, yolların toz ve dumanından dolayı iş yapamadığını dile getirerek, şöyle devam etti: “Belediyelerin hiç kimsenin diline, dinine, etnik kimliğine bakmadan hizmet vermesi gerekiyor. Kimliğimizden dolayı mağdur oluyoruz. Kanalizasyon çalışmaları nedeniyle buradaki bütün yolları söktüler sonrada böyle bırakıp gittiler. Sadece Acıbadem Caddesi’nde 60 esnaf var. Bu insanlar iş yapacak ki hayatlarına devam edebilsinler. Mahallelerdeki sorunlardan kaynaklı iş yapamıyoruz. Artık yeter çözüm istiyoruz.” 

MA / Hakan Yalçın