Türkiye ve bölgede 1990'lı yıllardan beri birçok Kürt çocuk ve genci polis veya askerler tarafından katledilmesine rağmen faillere istenilen cezalar verilmedi. Cezasızlık politikası, benzer katliamların yaşanmasına neden oluyor. Urfa'nın Eyyubi ilçesinde 25 Mart'ta Muharrem Aksem adlı çocuk polisin atış taliminin yapıldığı alanda ölü bulundu. Aksem'in vücudundan 12 parça metal çıkarılmasına rağmen olayla ilgili hiç kimse gözaltına alınmadı, olayla ilgili başlatılan soruşturmaya da gizlilik kararı getirildi. Zırhlı araçla çarptığı 5 yaşındaki Efe Tektekin’in ölümüne neden olan polis İdris Aksoy, Kemal Kurkut’u öldüren polis ve daha birçok kişi benzer gerekçelerle yapılan yargılamalar sonucunda beraat etti.

CEZASIZLIK POLİTİKASI

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi Hukuk Komisyonu üyesi Derya Yıldırım, cezasızlık politikalarından dolayı polis ve askerlerin Kürtleri öyle kolay öldürdüğünü söyledi. Yıldırım, devletin bölgede bir cezasızlık politikası izlediğini belirterek, "Zırhlı araçla öldürülen Efe Tektekin davasında polis İdris Aksoy beraat etti. Kemal Kurkut davasında ise polise ceza verilmemesi istendi. Bu da devletin Kürt bölgesinde cezasızlık politikası izlediğini gösteriyor. Bunlarla da hiçbir suç olmadığını belirtiyor. Hepsi talimatla öldürüldüler."

‘ZIRHLI ARAÇLAR ŞEHİR DIŞINA ÇIKARILMALI’

Yıldırım, zırhlı araçlarla polis ve askerler tarafından öldürülenlerin devletin Kürtlere yönelik politikasını gösterdiğini dile getirdi. Yıldırım, "Zırhlı araçların mahalle ve sokaklarda dolaşması insan haklarına ve hukuka aykırıdır. Kürt çocukların ölümüne sebep oluyorlar. Kürt çocukları ve bu olaylarla ilgili alınan kararlar, devletin bu konuda herhangi bir adım atmadığını göstermektedir. Son 10 yılın raporlarına göre, çocukların öldürülmesi ve insan hakları ihlalleri her yıl artıyor. Çocukların öldürülmesini önlemek için zırhlı araçlar ve askeri araçlar konuşlandırılmamalıdır. Zırhlı araçlar şehir dışında durmalıdır. Devlet, güvenlik için şehirde zırhlı araç konuşlandırdığını, ancak gerçekte güvenlik için değil, insanları korkutmak için zırhı araçları şehir içinde dolaşmasına izin veriyor” diye belirtti.