Kirmanşan’da bir sokakta çekilen videoda yüreklere işleyen sesiyle herkesi derinden etkileyen Kürt sanatçı İlxam Babeydi için Kürtler kampanya başlatıyor.

Rudaw ajansının derlediği haberde, Rojhılat’ın Kirmanşan kentinde sokakta yaşayan İlxan Babeydi’nin Hasan Zirek’in parçasını seslendirdiği videosu sosyal medyada büyük yankı uyandırdı. Babeydi’nin yoksulluğunun bariz şekilde görüldüğü görüntülerden etkilenen dünyanın dört bir yerindeki Kürtler yardım talebinde bulundu.

Sosyal medyada büyük bir ilgi ve üne kavuşan İlxan Babeydi’nin uzun süredir madde bağımlısı olduğu ve bir süredir İran hükümeti tarafından bir yardım kampında ailesinden uzakta yaşadığı öğrenildi.

Ailesinin maddi durumunun da yeterli olmadığı anlaşılan sokak sanatçısı İlxam Babeydi’nin hem tedavisinin yapılması hem de ailesine yardım yapılması için girişim başlatıldı.

Halk arasında Alemxan olarak da tanınan sanatçının Kirmanşan Vilayeti’nin Hersin kentine bağlı Xureka köyünden Muzefferwendan aşireti Kakeyewan toplumuna mensup olduğu öğrenildi.

 İlxam Babeydi bir süredir uyuşturucu bağımlısı olduğu için sokaklarda yaşadığı en son hükümet tarafından bir yardım kampına yerleştirildi.

Sanatçı Payam Ezizi, Kürt esnafın İlxam Babeydi’ye yardım elinin uzatılması amacıyla videoyu çektiğini ancak kimsenin ona yardım etmediğini söyledi.

İki üç ay önce videoyu gören Caferi Biharmest isimli sosyal medya fenomenin instigram, Twitter ve Facebook hesaplarından paylaşmasıyla ile İlxam Babeydi bir anda sosyal medyanın gündemi oldu.

Payam Ezizi, vidonun sosyal medya platformunda yayılması ardından Kürdistan’ın tüm parçaları ve dünyanın çeşitli ülkelerinde yaşayan Kürtler tarafından büyük ilgi gördüğünü ve bir çoğunun İlxam Babeydi’ye yardım etmek istediğini dile getirdi.

Ezizi, Kirmanşan Valiliği’ne yaptıkları müracaat sonucunda sanatçının madde bağımlıların tedavi olduğu bir merkeze yerleştirileceğini sözlerine ekledi. 

Payam Ezizi, Kirmanşan’daki bir grup hayırsever ve Kürt sanatçının İlxam Babeydi’nin ailesini ziyaret ettiğini ve ailenin büyük bir yoksulluk içerisinde yaşadıklarını belirterek şunları söyledi:

 “İlxam Babeydi’nin ailesi öylesine büyük bir yoksulluk  yaşıyor ki buna kayıtsız kalmak mümkün değil. Babeydi’nin malum bir banka hesabı bulunmuyor. Dünyanın her yerinden Kürtler ona yardım eli uzatmak istiyor. İlxam Babeydi için bir kampanya düzenleyeceğiz.”

Ezizi, doktorların İlxam Babeydi'nin "methadon"isimli sentetik uyuşturucu içeren hap bağımlısı olduğu ancak tedavi görürse sağlığına kavuşacağını söylediklerini aktardı.