Kürt Araştırmalar Derneği, Decathlon mağazasının 45 dilde hazırladığı tanıtım panosunda Kürtçenin yer almamasını, Bayrampaşa’da bulunan Forum İstanbul Alışveriş Merkezi önünde protesto etti. Açıklamada konuşan Kürt Araştırmaları Derneği Eşbaşkanı Eyüp Subaşı, Kürtçenin kadim bir dil olduğunu söyledi. Kürtçenin yıllardır inkar politikalarıyla karşı karşıya kaldığını dile getiren Subaşı, “Burada da bulunmamızın sebebi arkamızda bulunan Decathlon’un geçenlerle onlarca dille hazırladığı afişte Kürtçenin yer almaması. Bu afişte Kürtçe bulunmamasının sebebi Decathlon’un umarız ki inkar politikaları değil, yerelde yöneticilerin yapmış olduğu bir dikkatsizlik veya bir hata sonucudur” dedi.

‘AÇIKLAMA YAPMALI’

Decathlon’un açıklama yapması gerektiğini söyleyen “Bugün buradayız, yarın diğer yerlerde olacağız. Hiç kimse Kürtçeyi yok sayamaz. Decathlon da bu gerçeklik nezdinde hareket etmelidir. Kürtçeyi savunmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

KÜRTÇE AFİŞLER ASILDI

Yapılan açıklamanın ardından “Hûn bi xer hatine” ve “Şima xeyr amayê” yazılı yapışkanlı afişler, mağazanın duvarlarına asıldı. Afişler bu süre asılı kaldıktan sonra mağazanın özel güvenlikleri tarafından söküldü. (İstanbul/MA)