Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) geçtiğimiz günlerde açıkladığı 20 bin öğretmen atamasında Kürtçe seçmeli derse yalnız 3 kontenjan ayırdı. Oysa geçtiğimiz yıl 20 bini aşkın öğrenci Kürtçe seçmeli ders için başvuruda bulunmuştu.

MEB geçtiğimiz haftalarda 20 bin öğretmen atamasına ilişkin branş dağılım kontenjanını açıkladı. Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, “7 bin 503 okul öncesi, 2 bin 223 sınıf, 1250 özel eğitim öğretmeni, 1218 din kültürü ve ahlak bilgisi, 1004 adet de ilköğretim matematik öğretmeni alacağız” dedi.

79 ÖĞRETMEN VAR

1 Eylül’de yapılacak atamalara ilişkin bakanlık sitesinde yer alan bilgiye göre Kürtçeye 3 kontenjan ayrıldı. Kürtçenin Kurmancî lehçesine 2, Zazakî lehçesine ise 1 kontenjan verildi. Fakat Kürtçeyi seçmeli ders olarak tercih eden öğrencilerin sayısı ise 20 bin. Halihazırda 79 Kürtçe öğretmeni olmasına rağmen sayı oldukça düşük kaldı.

Uzun süredir bu konuda kamuoyu çalışmaları yürütmeye çalışan Diyarbakır Eğitimi İzleme ve Reform Girişimi (DİERG) sosyal medyadan çağrılar yapıyor. DİERG’in çağrısı atamaların güncellenerek Kürtçe öğretmen sayısının artırılması yönünde.

YETERLİ DEĞİL

BirGün’den Kardelen Tatar Sinecan’a konuşan DİERG Direktörü Aziz Yağan, “Bakanlığın mantığını anlamakta güçlük çekiyoruz. Yalnızca üç öğretmenin atanacak olması kesinlikle makul değil. Şu an 79 öğretmen var ama bunlar da başka yerlere tayin olmak için branş değiştiriyorlar. Dolayısıyla şu anda öğretmen sayısı hiç yeterli değil. Biz ek atamayla daha Kürtçe öğretmeninin atanmasını istiyoruz. En az 200 ek kadro verilmeli” açıklamasında bulundu.