Kürt Dil Platformu ile Kürt Dil ve Kültür Ağı tarafından oluşturulan 21 Şubat Dil Komisyonu’nun, Kürtçenin resmi dil ve eğitim dili olarak kabul edilmesi amacıyla 22 Şubat’ta başlattığı imza kampanyası devam ediyor. Online sistem üzerinden devam eden kampanya ile binlerce imza toplanmaya başlandı. 15 Mayıs’a kadar devam edecek olan kampanya kapsamında toplanan imzalar ilgili kurumlara gönderilecek. 

21 Şubat Dil Komisyonu bileşenlerinden Komaleya Lekolînên Kurd (Kürt Araştırmalar Derneği) Eşbaşkanı Eyüp Subaşı, anadilde eğitimin ve dilin bir statüye kavuşmasının önemini belirterek, kampanyaya katılım çağrısı yaptı. 

KATILIM ÖNEMLİ

Online sistem üzerinden başlattıkları kampanya kapsamında şu ana kadar binlerce imza toplandığını belirten Subaşı, ileriki günlerde yüz yüze imza toplamaya başlayacaklarını söyledi. Online sistem ile hem daha geniş kesimlere ulaşılabildiğini hem de imzalamanın çok kolay olduğunu ifade eden Subaşı, “Sistemden isim, soy isim ve e-mail bilgileri girilip imza atılıyor. Herkes imzalayabilir ve ailesini, arkadaşlarını, çevresindeki insanları da katabilir. ‘Dilim var ve bunun çalışmasını yürütüyorum’ diyorsunuz. Bu nedenle önemlidir. Elimizden geldiği kadar çevremize yayalım. Bir kişi bile çevresinde yüzlerce kişiye ulaştırabilir ve yüz binlerce imzaya ulaşabiliriz” diye konuştu. 

Yüz binlerce kişinin kampanyaya katılması ve imza vermesi durumunda taleplerin ciddi anlamda gündemleşeceğini söyleyen Subaşı, böylesi bir katılımın devletin politikalarına karşı dil mücadelesi sürecinde ellerini daha çok güçlendireceğini ifade etti.

DİL BİLİNCİ CANLANACAK

Kürtçenin resmi dil ve eğitim dili olarak kabul edilmesinin önemine de değinen Subaşı, “Ciddi anlamda sonuca ulaşılırsa dil tartışmalarında elimizi güçlendirecek. Uluslararası alanda da taleplerimiz daha güçlü bir şekilde dillendirmemize yardımcı olacak. Kampanyanın bir amacı da dil bilincini canlı tutmak ve dil çalışmalarını halkın gündemine sokmaktır. Yüz binlerce kişi imzalarsa dil bilinci milyonlarca kişinin zihninde yeniden canlanacak. Halk da dile ilişkin çalışmaların yürütüldüğünü görecek ve dilin önemi bir kez daha ortaya çıkacak” dedi. 

KÜRTÇEYE SAHİP ÇIKILMALI

Bir ulus için anadilin çok önemli olduğunu vurgulayan Subaşı, Kürt kalmanın önemli bir koşulunun Kürtçeye sahip çıkmak olduğuna kaydetti. Kürtçeyi korumanın yanı sıra gelişmesini de sağlamanın önemli olduğunu belirten Subaşı, gelişimin ise dilin statüden ve eğitim dili olmasından geçtiğinin altını çizdi.

Kürtçeye sahip çıkılmaması halinde zamanla unutulacağı değerlendirmesinde bulunan Subaşı, “Böyle devam eder ve birkaç yıla kadar statü elde edemezsek, Kürtçenin durumu kötü bir duruma gelecek. Kürtlerin mücadelesi de zayıflayacak. Bu nedenle dil çok önemlidir. Kürtlük bilinci olmasa da dil var olduğunda kişi yüzyıl geçse de kendi aslını unutmayabilir. Kampanya da buna hizmet etmeyi hedefliyor” diye konuştu. 

HALKLARA KATILIM ÇAĞRISI

Kampanyaya güçlü katılım çağrısı yapan Subaşı, güçlü katılımın Kürtçenin statüsü ve gelişimi için büyük önem arz ettiğini söyledi. Subaşı, Kürt aydın ve sanatçılarına da seslenerek, “Kürt aydın ve sanatçılarının kampanyaya katılıp kısa videolar çekerek, Kürt Dil Platformu ile Kürt Dil ve Kültür Ağı’na ulaştırmalarını istiyoruz. Bu videolar da buradan yayınlanır ve daha güçlü bir kampanyaya dönüşür. Kürtçeye sadece Kürt Dil Platformu ile Kürt Dil ve Kültür Ağı değil, hepimiz sahip çıkmalıyız. Bu dil bütün Kürtlerin dilidir. Kampanyaya sadece Kürtler değil, Türkiye’deki diğer halkların da katkı sunması gerekiyor. Eğer Kürtçenin statüsü kabul edilirse Lazca, Çerkesce, Asurice gibi dillerin de statüsü olur. Bu nedenle diğer halkların da kampanyaya destek vermesi gerekiyor ki amacına ulaşsın” diye belirtti. 

İmza kampanyasına şu link üzerinden ulaşılabilir: https://www.change.org/p/t%C3%BCrkiye-b%C3%BCy%C3%BCk-millet-meclisi-k%C3%BCrt%C3%A7e-e%C4%9Fitim-dili-ve-resmi-dil-olsun