Koronavirüs salgını bir yılı aşkındır Türkiye'de iktidarın politikaları nedeniyle can almaya devam ediyor. Buna rağmen AKP kongreleri "lebalep" sürerken, ekomik kriz nedeniyle yurttaşlar geçimini sağlayamıyor. Onların en başında da kültür-sanat emekçileri geliyor. Kültür-sanat mekanlarının bir yıldır kapalı olması nedeniyle işsiz kalan müzisyenler iktidara defalarca seslerini duyurabilmek için eylem yaptı ancak sonuç alamadılar. Bu süreçte birçok müzisyen enstrümanını satmak zorunda kaldı ya da başka iş kollarına yöneldi. Ancak iş bulamayan ve satacak enstrümanı kalmayan 100'ü aşkın müzisyen intihar etti. 

İktidarın "kendi haline" bıraktığı müzisyenlerden biri Siwaro. Kürtçe sokak müziği yaparak geçimini sağlıyor. Ancak koronavirüs tedbirleri bahane edilerek dün akşam saatlerinde zabıtalar tarafından tarafından amfi ve sazına el konuldu. Sosyal medya hesabından görüntüleri paylaşan Siwaro, "Bu akşam üzeri Kadıköy'de sokak müziği yaptığım için, zabıtalar tarafından  anfim ve sazıma el konuldu. Bütün çabalarıma rağmen geri alamadim. Daha sonra polisin gelmesiyle beraber karakola götürüldüm. Sazım ve anfim hala ellerinde" dedi.

Siwaro yaşadığı durumu ve  koronavirüs salgınıyla birlikte müzisyenlerin yaşadığı sorunları Yeni Yaşam Gazetesi'nden Meltem İnci'ye anlattı.

Siwaro yaklaşık 3 yıldır sokaklarda müzik yapıyor ve tek geçim kaynağının müzik olduğunu söylüyor. Salgınla birlikte bütün mekanların kapanmasıyla artık müzisyenlerin 5 gününün kaldığını söyleyen Siwaro, "O iş günleri içerisinde de zaten yeterince kalabalık olmuyor ve maalesef çok problem yaşıyoruz" diyor.

SORUNLAR BİTMİYOR

Sorunlar bitmek bilmiyor müzisyenler için. Sokaklarda müzik yapınca zabıtalar ve polisler tarafından sanat icra ediyor gibi değil dileniyor gibi algılanıyorlar. Siwaro'da bundan yakınıyor ve bir ay öncesine kadar bir para cezası kesildiğini anlatıyor:  

"Sokak müziği genel olarak İstanbul'un bir çok yerinde yasak, sokakta müzik yapamıyoruz. Polis ve zabıta gelip ceza kesebiliyor, böyle bir yetkileri var. Bir ay öncesine kadar polis tarafından bana zaten bir ceza kesildi 184 lira kadar. Kanunda bir yasası varmış bunun bilmiyorum ama kesebiliyorlar. Hangi maddeye dayanarak yapılıyor bilmiyorum."

DARP EDİLDİM

Önceki akşam da zabıtalar tarafından amfisine ve sazına el konuldu Siwaro'nun. Daha önceden de hep tehdit edildiğini ve enstrümanıyla tehdit edilmeyi sindiremediğini anlatıyor: "Beni enstrümanımla tehdit ediyorlar. Ben de bu durumu kabul edemedim. Daha önce de söyledim, geçim kaynağım olan enstrümanıma el koymakla beni tehdit etmeyin dedim. Kendimi kötü hissediyorum ve size enstrümanımı vermem dedim. Bir an da enstrümanıma dokundular, amfimi almaya çalıştılar o ara arbade yaşandı. Amfiyi aldım ama bırakana kadar sazımı alıp götürdü. Yıllarca çalışıp aldığım sazı sopa tutar gibi alıp götürdü. Peşlerinden koştum almak için ama sürekli itildim, darp edildim. 4-5 kişiydiler tek başıma yetemedi gücüm, vermediler enstrümanımı. Arkadaşımda diğer enstrümanlarla uğraşmak zorunda kaldı. Arkadaşıma da müdahale ettiler. Bir arkadaşıma da şiddet uyguladılar. Karakolda da şikayetçiyiz senden ve 1 ay sonra enstrümanını alacaksın dediler"

TEK GEÇİM KAYNAĞIM

Siwaro, tek geçim kaynağının esntrümanı olduğunu vurguluyor: "Müzik yapamıyorum ve para kazanamıyorum. Müzisyenler bu durumu iyi bilir. Büyük emekler verip güzel bir enstrüman ancak alabiliyorsunuz. Şu an enstrümanım bir köşeye atılmıştır. Gözüm gibi baktığım enstrümanım bir sopa gibi atılıp götürüldü. Belki zarar görmüştür" diyerek enstrümanı için endişeleniyor. 

ENSTRÜMANIMLA TEHDİT ETTİLER

Kürtçe müzik yaparken şikayet gelme olasılığının daha fazla olduğunu söylüyor Siwaro ama bire bir "Sen Kürtçe söylüyorsun bu yüzden sana ceza keseceğiz demiyorlar" diyor. Yaşadığı problemin sokak müzisyenlerinin çok sık yaşadığı bir problem olduğunu söyleyen Siwaro, "Ben enstrümanımı vermemek için direndim. Bu direnişe tahammül edemedikleri için el koydular. Ben sanatçıyım kimseden adalet dileyecek değilim. Zabıtaların tavrı kabacaydı. gibiydi. Tehdit ettiler. Ve bu söylenebilecek en kötü şeydir. Müzisyenleri enstrümanlarıyla tehdit edemezsiniz" diyor.

MÜZİK YAPMAK MI SORUN?

Koronavirüs tedbirleri gerekçe gösterilerek müzisyenlere yasakların konulmasının anlamsız bulduğunu söylüyor Siwano: "Zaten insanlar her gün toplu taşımalarda, caddelerde çok kalabalık bir şekilde hareket ediyor. Böyle bir şey olurken müzisyenlerin müzik yapması mı sorun oluyor? Sokak müziği için bu geçerli bile değil. İnsanlar toplanmıyor. Gelip dinliyorlar ve gidiyorlar. Bizim sigortamız da güvencemiz de yok. Emin olun ki biz bir doktor kadar çalışıp o enstrümanı öğreniyoruz."

İNTİHAR EDEN MÜZİSYENLER

İntihar eden müzisyenler için çok üzgün olduğunu da dile getiriyor: "Bu insanlar çok uzun yıllar çalışarak bir enstrümana sahip oluyorlar. Daha sonra bu mesleği icra edemedikleri ve geçinemedikleri için intihar ediyorlar. Sözün bittiği yer. Bir müzisyen olarak bunu çok iyi anlıyorum.