Diyarbakır’da bir araya gelen bir grup gazeteci, Kürtçe gazete çıkardı. Haftalık olarak yayın hayatına başlayan “Xwebûn” gazetesinin ilk sayısı bugün çıktı. Yayın dili Kürtçe’nin Kurmancî ve Kirmançkî lehçelerinde olan gazetenin yazar kadrosunda, Irak Federe Kürdistan Bölgesi, İran, Suriye, Kazakistan, Ermenistan, Lübnan ve Avrupa’da yaşayan güçlü kalemler yer alıyor. 

YAZARLAR VE DANIŞMAN KURULU

Uzun bir listeden oluşan yazar kadrosunda, Sami Tan, Şener Özmen, Felemez Ulug, Agit Yazar, Mizgîn Ronak, Yıldız Çakar, Ramazan Ölçen, Ayhan Erkmen ve Wisif Zozanî bulunuyor. 12 sayfalık gazetenin yazarlarından Ebdullah Pêşew, Ehmed Huseynî, Kakşar Oremar, Kinyas Îbrahîm Mîrzoyev, Selîm Temo ve Zerdeşt Haco aynı zamanda Xwebûn Yayın Danışman Kurulu’nda yer alıyor. 

DİLİ SADE, İÇERİĞİ ZENGİN 

Kürtlerin ve bölge halkların gündemini sayfalarına taşıyacak olan gazetede, haber, analiz, araştırma, söyleşi, yazı dizileri ve dosyalar yer alıyor. Xwebûn’de, güncel ve politik gelişmelerin yanı sıra yaşam, kadın, ekonomi, ekoloji, kültür sanat, edebiyat, dil ve tarihteki gelişmeler de değerlendiriliyor. Güçlü bir editöryal ekip tarafından yayına hazırlanan Xwebûn, dilinin sade, içeriğinin zengin ve yazılarının nitelikli olmasına önem verecek. 

KÜRTLERİN NABZINI TUTACAK 

Xwebûn Gazetesi İmtiyaz Sahibi Kadri Esen, dil ve kültürlerin en çok konuşulduğu şu günlerde Kürtçe bir gazete çıkarmanın kaçınılmaz ve önemli olduğunu söyledi. Esen, Kürtlerin ve bölgenin nabzını tutacaklarını, Kürt dilini ve kültürünü önceleyeceklerini, kültür-sanat ve tarihi konuları irdeleyeceklerini, güncel ve politik gelişmeleri yorumlayacaklarını belirtti. Dilinin sade ve anlaşılır, içeriğini zengin tutmak için çabalayacaklarını dile getiren Esen, Kürt okurların gazeteyi sahiplendikçe, gazetenin başarılı ve uzun ömürlü olacağını vurguladı. 

‘KÜRTÇE OKUYUN, OKUTUN’

Kürt coğrafyasındaki tüm gelişmeleri irdeleyeceklerini, gerçeğe ışık tutacaklarını ve hakikatin yolundan ayrılmayacaklarını dile getiren Esen, Türkiye’de gazetelerin baş aşağı gittiği bir dönemde risk alarak gazete çıkardıklarını ifade etti. Kürt gazeteciler olarak sadece ve sadece gerçeğe sıkı sıkıya sarılacaklarını belirten Esen, Kürt kentlerinde ve Kürtlerin yaşadığı metropollerde kurdukları dağıtım ağıyla gazetecileri okurlara ulaştıracaklarını kaydetti. “Kürtçe okuyun, okutun” diyen Esen, Kürt okurlara Xwebûn’u sahiplenme çağrısı yaptı.(MA)