Mardin'de 20 Mart günü yapılan ev baskınlarında gözaltına alınan HDP il yöneticisi Ahmet Eken, Harita Mühendisleri Odası Mardin Temsilcisi Abdulvahap Irmak, Kürt yazar Adil Başaran, Abdulvahap Sırdaş ve Cihan Arslan'ın emniyet işlemleri tamamlandı. Cihan Arslan emniyet ifadesinin ardından serbest bırakılırken, diğer 4 isim savcılık sorguları için Mardin Adliyesi’ne sevk edildi. Savcılık sorgusu yapılan 4 isim Demokratik Toplum Kongresi (DTK) faaliyetleri, 2015 ve 2019 yıllarında katıldıkları basın açıklamaları ile suçlanırken, haklarında "gizli tanık beyanlarına" yer verildi. 

Savcılık sorgusu yapılan 4 ismin hakkında başlatılan soruşturmanın mükerrer (tekrar eden) soruşturma olduğu, yargılandıkları diğer dava dosyalarının avukatları tarafından sunulması ile ortaya çıktı.

Savcılık sorgusunun ardından Kürt yazar Başaran, tutuklanma istemi ile Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edildi. Diğer isimler ise, adli kontrol tedbirlerinin uygulanması istemi ile Hakimliğe sevk edildi. Hakimlik 3 ismi adli kontrol şartı ile serbest bırakırken, Başaran "örgüt üyesi olmak" iddiası tutuklanarak cezaevine gönderildi.(Mardin/MA)