Cezaevlerinde tutuklu ve hükümlülerin salgına yakalanmamak için düzenlenen infaz yasası, Meclis Adalet Komisyonu’nda kabul edildi. Dünyanın birçok ülkesinde cezaevlerindeki tutuklular serbest bırakılırken, Türkiye’de siyasi tutukluları kapsam dışı baraktı. İnfaz yasasına toplumun birçok kesimi tepki gösterirken, siyasi tutukluların infaz kapsamına alınması için bugün saat 15.00’de sosyal medyada video paylaşımları gerçekleştirilecek. Tüm tutuklular için eşit infaz düzenlenmesinin hak olduğunu belirten Kürt siyasetçileri, eşit infazın tüm tutuklular için uygulanması gerektiğinin altını çizdi. 

GÜVEN: KAPILARI AYRIMSIZ AÇALIM

Meclis’teki vekillere ve Adalet Bakanlığı’na seslenen Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Leyla Güven, “Şu anda infaz yasasında bir düzenleme yapılıyor. Bu düzenlemenin bütün zindanlardaki herkesi kapsaması gerektiğini düşünüyorum. Koronavirüs, hiçbir ayrım gözetmiyor. Herkesin kapısına gelen bir ölümdür. Dolayısıyla cezaevlerindeki herkes, suçu ne olmuşsa olsun, ayrımsız bir şekilde mutlaka tahliye edilmelidir. Aksi takdirde yarın çocuklarımızın yüzüne bakamayız. Onun için cezaevlerinin kapılarını ayrımsız açalım. Bütün tutuklular, Koronavirüs karşısında kendi tedbirlerini alarak yaşamlarını dışarıda idame ettirsinler” dedi. 

YAŞANACAK ÖLÜMLERDEN…

MED TUHAD-FED Eşbaşkanı Mehmet Temizyüz, salgından kaynaklı tüm dünyanın cezaevlerinin kapısını açtığını belirterek, tutuklu ve hükümlülerin tahliye edildiğini kaydetti. Salgının yayıldığı Türkiye’de ise cezaevlerinde hiçbir düzenleme yapılmadığını vurgulayan Temizyüz, “Sadece tedbir alınmakla yetiniliyor. Bu süreçte, hükümetten hiçbir ayrım yapmadan eşit infaz düzenlemesi yapmasını talep ediyoruz. Cezaevlerinde bazı düzenlemelere gidilmezse cezaevlerine salgından kaynaklı oluşacak ölümler başta AKP-MHP olmak üzere Meclis’te bulunan tüm siyasi partilerin, ses çıkarmayan sivil toplum örgütleri sorumludur. Bir an önce başta siyasi tutukluların bırakılmasını talep ediyoruz” ifadelerini kullandı. 

‘EŞİTLİK İLKESİNİ SAĞLAYALIM’

Salgına karşı dışarıda alınan tedbirlere dikkat çeken Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz de “Dışarıdaki tedbirler yeterli değil, cezaevlerinde ise hiç yeterli değildir” dedi. Cezaevlerinde salgından kaynaklı yapılacak izolasyonun neredeyse imkansız olduğunun altını çizen Aydeniz, şunları söyledi: “Cezaevlerinde herhangi bir kişinin hastalığı kapması durumunda hastalık, cezaevinin tümüne yayılması anlamına gelir. Cezaevlerinde hayatını bir kişinin kaybetmesinin bedeli ağır olacaktır. Dolayısıyla bir an önce cezaevlerinin boşaltılması yolunu bulmak zorundayız. Yaşam hakkı ilkesi gereği ceza infaz kanunda eşitlik ilkesini gelin hep beraber sağlayalım.”