İzmir'de 13 Kasım 2015'te gözaltına alındıktan sonra "örgüt yöneticisi olmak" iddiasıyla tutuklanan ve 22 yıl 6 hapis cezası verilen Axîn Biro adıyla bilinen Kürt sanatçı İbrahim Ertaş, tutuklu bulunduğu Alanya L Tipi Kapalı Cezaevi’nde yaşadığı ihlalleri telefon üzerinden ailesine anlattı. Prostat ve şeker hastası olan Biro, PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecride karşı cezaevlerinde devam eden açlık grevi eylemleri gerekçesiyle tutuklulara hücre cezaları verildiğini anlattı. 

HAK İHLALLERİ

Biro, kendisinin de açlık grevi eylemi nedeniyle 15 gündür hücrede tutulduğunu aktardı. Cezaevi idaresinin hücre cezalarının yanı sıra neredeyse her gün koğuşlara baskın düzenleyerek tutukluların eşyalarını dağıttığını ifade eden Biro, kitaplarına zarar verildiğini, sigaralarının kırılarak yere atıldığını ve psikolojik baskı uygulandığını ifade etti. Biro, ayrıca yemek ve spor haklarına da kısıtlama getirildiğini kaydetti. ,

ANNENİN TEPKİSİ

Telefon görüşmesini aktaran Biro'nun annesi Zümret Ertaş, oğlunun sanatçı olduğunu ve haksız bir şekilde cezaevinde tutulduğunu söyledi. Cezaevlerindeki baskılara dikkati çeken Ertaş, "Oğlumun arkasındayım. Ölüme kadar. Geri adım atmam. Hepimizin yüreğini yakıyorlar. Kürt halkı hepsi ayağa kalkmalı. Çocuklarımızdan ne istiyorlar? Çocuklarımızın üzerinde zulüm uyguluyorlar. Oğlum tek başına hücrede tutuluyor. Baskı uygulanıyor. Davamızdan vazgeçmeyeceğiz. Her zaman başımız dik olacak. Bu zulmü kabul etmeyiz" dedi.(Mardin/MA)