Ankara Gençlik Örgütleri, Akdeniz Üniversitesi'nde Kürt öğrencilere dönük ırkçı saldırıyı protesto etmek amacıyla Adakale Sokak’ta bir araya geldi. Kürtçe ve Türkçe sloganlar atan öğrenciler, “Faşizme karşı yaşasın devrimci mücadele” pankartı açarken “Eme teqez hesabe ve erişe bipirsin” ve “Boyun eğmeyeceğiz, diz çökmeyeceğiz” dövizleri taşıdı.

Öğrenciler adına açıklama yapan Berivan Kaylu, saldırılara karşı üniversitelerde, sokaklarda direnişi büyütme ve ırkçı saldırılara karşı mücadele çağrısı yaptı.

Dün Antalya’da arkadaşlarının ırkçı saldırıya uğradığını belirten Kaylu, öncesinde, İstanbul Beyazıt Kampüsü’nde, Ankara Cebeci Kampüsü’nde, Dil-tarihte öğrencilerin ırkçı saldırıya uğradığını hatırlattı. AKP-MHP ittifakının Kürtler ve devrimci-sol kesimler üzerinde kurduğu politikaların kampüslerden sokaklara her alana yansıdığına dikkat çeken Kaylu, “Varlıklarını yokluğumuz üzerine inşa eden AKP-MHP faşizmine ve devamcısı oldukları 100 yıllık Kürt soykırım politikalarına karşı kendimizi koruduk, korkmadık ve direndik. Bundan sonra da 50 yıllık direniş mirasımıza bağlı kalarak devrimci dayanışmanın gücüyle karşınızda duracağız. Gerektiğinde kalemimizle, gerektiğinde yumruğumuzla tam da karşınızdayız” şeklinde konuştu.

‘GENÇLİĞE SALDIRI TOPLUMA SALDIRI’

Gençliğe yöneltilmiş her saldırının topluma yönetildiğine vurgu işaret eden Kaylu, “Gençlik şahsında düşürmek istedikleri, halkların kardeşlik temelindeki özgür iradeleridir. Bunların farkındayız. Kürt gençliği ayaktadır. Devrimci gençlik ayakta ve isyanı kuşanmakta. Üniversiteler bizimdir. Faşist iktidarın diliyle, ÖGB ve sivil polislerin birebir içinde bulunup organize etmesiyle gerçekleşen bu alçakça saldırılarla; açıkça ‘Kürtlere, yurtsever Kürt gençlerine ve Devrimci-sosyalist arkadaşlara kampüslerde yer yok’ deniliyor” dedi.

‘DİRENİŞİ BÜYÜTECEĞİZ’

Kaylu devamında şöyle konuştu: “Yine söylüyoruz. Biz burdayız. Karşınızdayız ve bundan sonra da olacağız. Büyüyerek, güçlenerek ve örgütlenerek geliyoruz.  Yenilgi psikolojinizin dışavurumu her geçen dakika kendini daha da açığa çıkarıyor. Bunların sizin son çırpınışlarınız olduğunu da iyi biliyoruz. Bizler de üniversitelerde, fabrikalarda, sokaklarda, kampüslerde ve her yerde olmaya, direnişi büyütmeye ve faşist-ırkçı saldırılarınıza karşı bulunduğumuz her alanı özgür yaşam alanlarına dönüştürmek için mücadele edeceğimizin sözünü yineliyoruz.”

Açıklamanın ardından öğrenciler sık sık, “Zaningeh goristan ji bo faşistan”, “Biji berxwedana xwendekaran” sloganları attı.

KOCAELİ

Kocaeli Üniversitesi öğrencileri, Akdeniz Üniversitesinde Kürt öğrencilerin ırkçı saldırıya uğramasını üniversitenin yemekhanesinde protesto etti. Eylemde, “Kampüsler faşizme mezar olacak”, “Faşizme karşı omuz omuza” sloganları atıldı.

Üniversite öğrencisi Huri Yıldıztan,  3 Kürt öğrencinin, “faşist çete" tarafından saldırıya uğradığını ifade etti.  Yıldıztan, “Daha önce de devrimciler ve Kürt kimliğinden dolayı öğrenciler bu saldırılarla karşı karşıya kaldılar. Ankara Cebeci kampüsünde, İstanbul Beyazıt kampüsünde ve bir çok yerde  daha öncede bu ırkçı saldırılar yaşandı” diye belirtti. Üniversiteleri açık cezaevi haline getirdiklerini ifade eden Yıldıztan, “3-4 kişinin bile bir araya gelmesine tahammül edemiyorlar. Devlet eli silahlı çeteleri görmezden gelip sırtlarını sıvazlamaktadır. Olay sonrasında tek bir saldırganın bile gözaltına alınmaması bunun gerçekliğini yine net olarak ortaya koymaktadır” dedi.

'SALDIRILARI MÜCADELEYLE BOŞA ÇIKARTACAĞIZ'

Yapılan bu saldırıların bilinçli bir şekilde yapıldığını ifade eden Yıldıztan, saldırıların dil, kültür ve yaşamlarına yönelik bir saldırı olduğunun altını çizdi.  Yıldıztan, “Faşist devlet diliyle, Özel Güvenlik Birimi (ÖGB) ve sivil polislerin birebir içinde bulunup organize etmesiyle gerçekleşen  alçakça saldırılar, açıkça ‘Kürtlere, devrimci gençlere, kampüslerde yer yok’ deniliyor. Bizler, bu saldırılara karşı her yerde var olmaya devam edeceğiz.  Ve bu saldırıları dayanışmamız ve örgütlü mücadelemizle boşa çıkartacağız” diye belirtti. Yıldıztan, “Yine söylüyoruz. Üniversiteler bizimdir. Biz buradayız, karşınızdayız ve bundan sonra da olacağız. Büyüyerek, güçlenerek ve örgütlenerek geliyoruz” dedi. 

İSTANBUL

Kürt öğrencilere dönük ırkçı saldırıyı protesto eden HDP’li üniversiteliler, saldırılara karşı boyun eğmeyeceklerini söyledi.

Halkların Demokratik Partili (HDP) üniversite öğrencileri, Akdeniz Üniversitesi’nde Kürt öğrencilere dönük ırkçı saldırıyı Beyazıt Meydanı’nda yaptıkları açıklama ile protesto etti. Kürtçe ve Türkçe sloganlar atan öğrenciler, "Faşizme karşı omuz omuza", "Faşist saldırılar mücadelemizi engelleyemez", "Kürt öğrenciler faşist saldırılara boyun eğmez" yazılı dövizler taşıdı. Açıklamada,  "Faşist saldırılar yurtsever öğrencilere boyun eğdiremez!" pankartı açıldı. 

Öğrenciler adına açıklama yapan Mazlum Büyükkaya, Kürt öğrencilere dönük İstanbul ve Ankara üniversitelerinde yapılan ırkçı saldırıları hatırlatarak, mevcut siyasi iklimin bu saldırılara zemin hazırladığını vurguladı. Saldırıların temel sebebinin AKP-MHP “faşist” ittifakının Kürtlere dönük hayata geçirdiği politikalar olduğunu belirten Büyükkaya, "Varlıklarını yokluğumuz üzerine inşa eden AKP-MHP faşizmine ve devamcısı oldukları 100 yıllık Kürt soykırım politikalarına karşı kendimizi koruduk, korkmadık ve direndik” dedi.

‘SALDIRILARA BOYUN EĞMEYECEĞİZ’

Saldırıların karşısında duracaklarının altını çizen Büyükkaya, Öğrenci Gençlik Birliği (ÖGB) ve sivil polislerin bu saldırıları organize ettiğini belirtti. Büyükkaya, ırkçı saldırılar ile Kürt öğrencilerin üniversitelerden uzaklaştırılmasının amaçlandığına dikkat çekti. Saldırılara karşı boyun eğmeyeceklerini dile getiren Büyükkaya, meşru savunma temelinde karşılık vereceklerini belirtti. Büyükkaya, “Gerektiğinde kalemimizle, gerektiğinde yumruğumuzla tam da karşınızdayız” şeklinde konuştu.