Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mardin Milletvekili Ebru Günay’ın Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle Meclise verdiği soru önergesi “Kürt illerindeki aşı düşüklüğü bilinçli bir siyasi tercih midir?” sorusu “Kaba ve yaralayıcı” olduğu gerekçesiyle iade edildi. Meclis Başkanlığı tarafından iade edilen soru önergesinin gerekçesinde Günay’ın soru önergesinde “Kişisel görüşünü” belirttiği iddia edilerek, soru önergelerinin Meclis İç Tüzüğü’nün 67 ve 96’ncı Maddesi’ne (Başkanlığa gelen yazı ve önergelerde kaba ve yaralayıcı sözler varsa, başkan gereken düzeltmelerin yapılması için, o yazı veya önergeyi sahibine geri verir.) aykırı olduğu belirtildi. Gerekçede, verilen soru önergesinin 5’inci sorusunun ikinci cümlesi için şu ifadeler kullanıldı: “TBMM İç Tüzüğü’nün 67’nci ve 96’ncı maddeleri hükümlerine aykırılık taşıdığı değerlendirilmiştir. Dolayısıyla önergeniz, söz konusu soru çıkarıldığı veya yukarıda belirtilen İç Tüzük hükümlerine uygun olarak yeniden düzenlendiği takdirde işleme alınabilecektir.”

Sağlık Bakanlığı tarafından koronavirüs (kovid-19) tedavisinde kullanılan Sinovac aşısının 18 Haziran tarihli “B18880035A” serisi Mardin’de toplatılmıştı. Konuya ilişkin haberler üzerine HDP’li Günay, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın cevaplaması istemi ile Meclis’e soru önergesi vermiş ve şu soruları yöneltmişti:

“* Sinovac aşısının 18 Haziran tarihli B18880035A serisi Mardin’de neden toplatılmıştır?

* Sinovac aşısının 18 Haziran tarihli B18880035A serisi başka hangi illere gönderilmiştir?

* Sinovac aşısının 18 Haziran tarihli B18880035A serisi kaç kişiye vurulmuştur? Olası olumsuz sonuçların sorumluluğunu alıyor musunuz?

* Bakanlık olarak konuya dair kamuoyunu aydınlatacak ve neden bir açıklama yapılmamıştır?

* Aşılama oranı tablosunda da görülen aşılama oranı düşüklüğünün sebebi nedir? Kürt illerindeki aşı düşüklüğü bilinçli bir siyasi tercih midir?

* Anadilde sağlık hizmeti verilmesi için gerekli çalışmaları yapacak mısınız?”