Kürt halkının dört parçaya ayrılmasına neden olan 1923 yılındaki imzalanan Lozan Antlaşmasıyla beraber Kürtçe üzerinde yürütülen asimilasyon politikalarının o günden bugüne kat be kat arttığına dikkat çeken Alkan, bu politikaların dil ve kültür başta olmak üzere her alanda yaklaşık yüzyıldır devam ettiğini belirtti. Alkan, Kürtlerin asimilasyon politikalarına karşı mücadelesinin yetersiz olduğunu ifade ederek, “Kürtler her ne kadar Kürtçe okusa da, yazsa da, konuşsa da bu asimilasyon politikaların karşı direnişleri çok az. Bugün öyle bir aşamaya geldik ki halk artık kendi diline oto asimilasyon uyguluyor. Kürtlerin en büyük hatası da budur. Belki devletin asimilasyonuna karşı mücadele yürütülebilir ama oto asimilasyona karşı bu mücadele çok zor olur” diye konuştu.  

BÜYÜK BİR DİRENİŞ 

Sansüre karşı 1900’lı yıllardan bu yana Türkiye’de ortaya çıkan özgür Kürt basının büyük bir çaba ortaya koyduğuna dikkat çeken Alkan, Kürt basının asimilasyon ve oto asimilasyonu engellemeye çalıştığını kaydetti. Devletin son yıllarda Kürtçeye ve onun savunucusu olan basına da ciddi yasaklar koyduğunu kaydeden Alkan, “2016 yılında çıkarılan Kanun Hükmünde Kararnamelerle (KHK) ile Kürt halkının sesini duyuran, Kürt dil kurumları ve Kürt basın organları kapatıldı. Bu kapatılmalara karşı bu kurumlar, yine de toplumsal ağlarda ve sosyal medya alanlarında kendisini örgütlemeyi başardı ve halen bu alanlarda çalışmalar yürütmeye devam ediyor. Kürtçenin yaşamsallaşması için büyük bir çaba ortaya konuyor. Pandemi döneminde bu kurumlar sosyal medya platformlarında dilin gelişmesi ve yayılması için çalışmalarına devam ediyor. Bu durum Kürtçe üzerine büyük saldırılarına rağmen direnişin de olduğunu gösteriyor” dedi. 

GAZETECİLERE ÇAĞRI

Xwebûn gazetesinin tam da bu asimilasyon politikalarına karşı iki yıldır yayın yaptığını belirten Alkan, çıkardıkları gazetelerin halka ulaşması için çalıştıklarını ve aynı zamanda sanal ağlardan da halka ulaşmayı hedeflediklerini dile getirdi. Teknolojinin gelişmesiyle bunun bir ihtiyaç olduğunu belirten Alkan, Kürtçe için her alanda faaliyet göstereceklerini söyledi. Kürtçenin asimilasyona uğramaması için Kürt gazetecilere seslenen Alkan, “Kendisine Kürdüm diyen tüm gazeteciler, kesinlikle Kürtçenin öncülüğünü yapmalılar. Kürt gazeteciler tüm yayınlarını Kürtçeye çevirmeliler. Kürt toplumu için öncü olmalılar” şeklinde konuştu.