Kürt Edebiyatçılar Derneği ve Mezopotamya Yazarlar Derneği, ölümünün 13’üncü yıldönümünde yaptıkları yazılı açıklama ile yazar Mehmet Uzun’u andı.

Edebiyatın, dünyanın en güzel sanatlarından biri olduğuna işaret edilen açıklamada, “Edebiyat, yazarların meydana getirdiği dünyanın en güzel sanatlarından biridir. İnsanlığın ortak malıdır ve her yerde, her zaman yüzlerce;  insanda ortaya çıkar. En önemlisi ise, bu kişilerin kendi ana dili ile yazmaları kadar kutsal ve önemli bir olgu yoktur. Mehmet Uzun, Kürt dilinin yasak olduğu bir dönemde, özellikle Kürt diline tabu olarak bakıldığı bir süreçte başkaldırı simgesi olmuş ve kendi anadili ile yazmaya başlamıştır. Birçok Kürt yazarın aksine egemen dilde değil ana dilinde yazmayı tercih etmiştir. Döneminde zayıf olarak gösterilmeye çalışılan Kürtçe yazı dilini geliştirmek, ortak bir edebi dil oluşturmak ve Kürt hikâye anlatım geleneğini canlandırmaya yönelik yaptığı çalışmalarla modern Kürt edebiyatında kurucu bir role sahiptir” denildi.

‘KÜRT EDEBİYATINDA ÖZGÜN BİR YERE SAHİP’

Kürt edebiyatı alanındaki çalışmaları nedeniyle defalarca “Türklüğe hakaret, bölücülük ve terörizme destek” gerekçeleri ile suçlanan Mehmet Uzun’un  yıllarca sürgün hayatı yaşadığı hatırlatılan açıklamada, “Kürtçenin egemen sınıfların tabir ettiği bir şekilde olmadığını, Mezopotamya'nın en kadim dillerinden biri olduğunu ve 5 bin yıllık bir geçmişe sahip olduğunu zengin bir sözlü edebiyatının var olduğunu vurgulayan iyi bir klasik dönem edebiyatı, onun modern döneminin ürünleridir. Mehmet Uzun’un romanları okuduğunuzda Kürtçenin ne kadar zengin olduğuna bir daha şahitlik edeceksiniz. Yazarın Kürt edebiyatında özgün bir yeri var. Bu kadar uzun soluklu roman sahibi tek yazar kendisidir demek yanlış olmaz. Romanları yaygın olarak okunmakta, hemen hemen bütün Kürtler tarafından bilinmektedir” ifadeleri yer aldı.

‘MODERN KÜRT EDEBİYATININ ÖNCÜLERİNDEN’

Uzun’un ulusal bilinç ile hareket ederek, romanlarını kendi keyfi için değil, halkının yararına olacağını bildiği için yazdığı vurgulanan açıklamada, şunlara yer verildi: “Kendi üzerinde bir sorumluluk görerek eserler meydana getirmiştir. Her zaman taraf olmuş bir yazardır yani mazlumdan yana tavır alan bir taraftır. Edebiyatı, klasik ve modern döneme ayırmak mümkün. Klasik Kürt Edebiyatı’nın en önemli yazarlarından biri ‘Mem û Zîn’i yazan Ehmedê Xanî'dir. Klasik Kürt Edebiyatı’nın öncülerinden biri olarak kabul edilmekte, modern Kürt edebiyatının öncülerinden birini ise, Mehmet Uzun olarak görmek mümkündür. Diyoruz ki: Ölümsüz birey yoktur bireyler tarafından yaratılan ölümsüz eserler ve bu eserlerin tümünden oluşan ölümsüz insanlar vardır. Mehmet Uzun unutulmadı, unutulmaz ve unutulmayacaktır.”