Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Dicle Haber Ajansı’nın (DİHA) kurucusu ve Diyarbakır Temsilcisi Kadri Kaya (Mamoste), ölümünün ikinci yılında mezarı başında anma töreni düzenlendi. Yeniköy Asri Mezarlığı’nda gerçekleştirilen anmaya, Kaya’nın ailesinin yanı sıra Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) ve Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu (MKGP) yöneticileri ve üyeleri ile çalışma arkadaşları katılmak istedi ancak Yeniköy Mezarlığı’nın tüm kapılarının polisler tarafından kapatıldığı görüldü. Mezarlığın ana girişinin yanı sıra diğer kapıları da polis ve zabıta tarafından kapatılırken, yurttaşların da mezarlığa girişine izin verilmedi. 

“Diyarbakır Valiliği’nin pandemi gerekçesiyle mezar ziyaretlerini ikinci bir emre kadar yasakladığını” ileten polislerin, daha sonra valiliğin bu yönde bir kararının olduğunu ancak henüz kararı teyit edemediklerini söylemeleri dikkat çekti. Valilik kararına dayandırılan uygulama, mezarlığa giriş yapmak isteyen diğer yurttaşların tepkisine neden oldu. Yapılan müzakerelerin ardından Kaya’nın ailesi ve arkadaşlarından 10 kişi ile haber takibi yapan gazetecilerin mezarlığa girişine izin verildi. 

‘HALA ÖĞRETMEYE DEVAM EDİYOR’

Saygı duruşunun ardından konuşan DFG Eşbaşkanı Serdar Altan, “Mamoste Kadri’nin aramızdan ayrılışının ikinci yılı. Başarılı bir insandı, çok stajyeri oldu, birçok gazeteciyi yetiştirdi. Onu tanıyan ve onunla çalışma fırsatı bulanlar olarak ona minnettarız” dedi. 

MKGP Sözcüsü Ayşe Güney ise, şöyle dedi: “Mamoste Kadri, hepimize emeği geçmiş bir arkadaşımız ve emektarımız. Bize çok şey öğretti, şahadetinden sonra da öğretmeye devam ediyor. Varlığıyla arkasına bıraktıklarıyla bize öğretmeye devam ediyor. Bizde onun verdiği bu emek, mücadele ve kararlılığı sürdürenler olarak tekrar burada onu hem anıyor hem de onunla yol aldığımızı bir kere daha belirtmek istiyoruz.” 

Konuşmaların ardından Kaya’nın mezarına karanfiller bırakıldı.