Kürdistani İttifak Çalışması içerisinde yer alan siyasi parti ve oluşumların temsilcileri, fındık toplamak için gittikleri Sakarya'da saldırıya uğrayan Kürt işçileri ziyaret etmek üzere yaşadıkları Mardin'in Mazıdağı ilçesine bağlı Yücebağ Mahallesi’ne gitti. Fakat gidişleri öncesinde İlçe Hıfzısıhha Kurulu kararıyla koronavirüs (Kovid-19) gerekçesiyle alınan kimi yasaklar nedeniyle heyet, aileler ile görüşemedi.

MAHALLE GİRİŞLERE KAPATILDI

Ailelerin yaşadığı Kelekê (Yücebağ) Mahallesi ile bağlı Dêr ve Karasu mezralarına gitmek üzere bu sabah Diyarbakır’dan hareket eden heyetin gelişi öncesinde bölgede sıkı güvenlik önlemleri alındı. Mahallenin girişi bariyerler ve zırhlı araçlarla geçişlere kapatıldı. Görevlendirilen bazı askerlerin üzerine koruyucu elbiseler giydikleri görüldü.

Yol üzerinde iki ayrı noktada oluşturulan kontrol noktalarında araçları durdurulan heyet üyeleri ise, kimlik kontrolünden geçirildi. Buna rağmen mahallenin girişine ulaşan heyetin geçişine “Mahallenin karantinaya alındığı” gerekçesiyle izin verilmedi. 

MAHALLEDE VAKA YOK

Heyette yer alan isimlerin ulaştığı mahalle sakinleri ise, karantina kararı alınmasını meşru kılacak bir Kovid-19 vakasının bulunmadığını belirtti.

Engellemeye rağmen aileleri ziyaret etmek isteyen Kürdistani İttifak Çalışması heyetinde yer alan HDP’li milletvekillerinin bu konuda askeri yetkililerle tartışmaları sürüyor. 

‘KÜRT İTİFAKI TAVIR ALSIN’

Engelleme üzerine bölgeden ayrılan heyet, Diyarbakır-Mardin Karayolu üzerinde açıklama yaptı. KKP Genel Başkanı Sinan Çiftyürek, iktidarın Kürt düşmanlığı üzerinden yürüttüğü politikalarına dikkat çekerek, ziyaretin engellenmesine tepki gösterdi. Çiftyürek, “Kürtler Sakarya gibi birçok yerde saldırıya uğruyor ve hükümet yetkilileri bu saldırıları sadece izlemekle yetiniyor. Bugün tüm kurumlar Kürt halkı adına tek bir ağızdan açıklamalar yapıyor. Devlet kurumlarının yaptığı açıklamalar tabi ki de gerçeği yansıtmıyor. Eğer bugün Kürt ve Türk halkının barışını istiyorsak, sadece Sakarya’da değil, Efrîn’de ve birçok yerde saldırılarını durdurulması gerekiyor. Kürt halkının bayrağına da saldırırlar yapıldı. Başta bu anlayışı ve saldırıları kınıyoruz, kabul etmiyoruz. Bizler Kürt ittifakını, bu saldırılara karşı tavır almaya çağırıyoruz. Kürt halkına karşı yapılan bu ırkçı saldırıları durdurmaları gerekiyor. Kürt halkı bu saldırılara karşı her yerde tepki göstermelidir” dedi. 

‘İKTİDAR ZİHNİYETİNİN TOPLUMDAKİ KARŞILIĞI’

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, yaptıkları ziyaretin işçilerle buluşmalarının engellenmesi için engellendiğini söyledi. Saldırıların AKP ve MHP zihniyetinin toplumdaki karşılığı olduğunu belirten Beştaş, şöyle konuştu: “Bugün ziyaretimizi engellediler. Bugün Sakarya’da saldırıya uğrayan işçilere sahip çıkmayan asker, orada kadınları tokatlayan ırkçılara karşı gelmeyen askerler, orada olan biteni engellemedi. Ama bugün geçmiş olsun dileklerimizi, işçileri ziyaret etmemizi engelledi. Tüm bu saldırırlar, AKP ve MHP’nin zihniyetidir. Kürtçe konuşanlara dahi saldırıyorlar. Bu tehlike çok büyük. Asıl bölücülük yapanlar onlardır. Bölücülüğün tarihini yazıyorlar. Her gün et ve tırnağız diyenler, tek bir açıklama yapmış değiller. Biz buradan tekrardan söylüyoruz, iç çatışmanın önüne geçmeye çalışıyoruz. Bu duruma en fazla Türk halkı tepki vermelidir." 

‘MAHALLEDE SALGIN TESPİTİ YOK’

Engellemeye gerekçe yapılan salgınla ilgili şimdiye kadar köyde herhangi bir vaka tespit edilmediğine dikkat çeken Beştaş, “Karantina süreci ancak ve ancak bir yerde virüs tespit edildikten sonra başlar. Sorduğumuzda bize “karantina için çalışmaları başlattık' diyorlar. Bu durumda engellemenin bizim için yaptıklarını gösteriyor" şeklinde konuştu. 

Açıklama ardından Diyarbakır’a dönen heyet içerisinde Demokratik Toplum Kongresi (DTK) yetkilileri, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Genel Başkanı Saliha Aydeniz, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sözcüsü Ebru Günay, HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, HDP Milletvekili İmam Taşçıer, Kürdistan Komünist Partisi (KKP) Başkanı Sinan Çiftyürek, Azadi Partisi, Devrimci Demokratik Kürt Derneği (DDKD), İnsan ve Özgürlük Partisi (PİA), Kürt Demokratlar Platformu (PDK-Bakur) ve Kürdistan Demokrat Partisi-Türkiye (PDK-T) temsilcileri yer alıyor.