Kürdistani İttifak Çalışması’nda yer alan siyasi parti ve örgütler, Federe Kürdistan Bölgesi’nde Kürt güçleri arasında yaşanan gerginliğe dair yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada, “Sorunun çözümü için diyalog olmazsa olmazdır” denildi.

‘GERGİNLİĞİ KAYGIYLA GÖZLEMLEMEKTEYİZ’

Açıklamanın, devamında şunlar kaydedildi: “Kürt halkı, yüz yılı aşkın süredir kendi coğrafyasında onlarca sürgün, katliam ve soykırıma maruz bırakılmış ve ödediği bedellere rağmen ulusal haklarını elde etme mücadelesinden vaz geçmemiştir. Ödediği bunca bedel karşılığında elde ettiği Kürdistan Bölgesel Yönetiminin (KBY) bağımsızlık, Özerk Rojava’nın (ÖR) ise resmi statü elde etme mücadelesini sürdürmektedir. Kürt ulusal özgürlük ve bağımsızlık mücadelesi sürerken, Kürtler arası çelişkilerden yararlanmak isteyen bölge ülkelerinin, çelişkileri derinleştirme gayretleri sonucu oluşan gerginliği kaygı ile gözlemlemekteyiz.

PARTİLER DUYARLI OLSUN

Kürt halkı, özgürlük ve bağımsızlık mücadelesinde, içinden geçtiği kritik koşullar ve bu koşulların sağladığı fırsatları değerlendirmesi gerekirken, yaşanan gerginliğin Kürtler arası çatışmaya dönüşmesi, hem Kürt halkına, hem de Kürt siyasetine kaybettirecektir. Her şeyden önce Kürt partilerini provokatif müdahaleler karşısında duyarlı davranmaya ve tarihi sorumlulukları gereği provokasyonları boşa çıkarma ve ulusal çıkarlar paydasında buluşmalarının gereği olarak, Kürtler arası olası bir iç çatışmaya izin vermemeye çağırıyoruz, zira Kürtler arası çatışmanın kazananı dünde olmadı, bugün de olmayacaktır.

KAZANIMLARI KORUMA ZORUNLULUKTUR

Kardeş kavgasının nelere mal olduğunu ve açtığı yaraların sarılmasının ne kadar zor ve ne kadar zaman aldığını, Kürt halkı çok iyi bilmektedir. Geçmişte Kürt partileri arasındaki çatışmanın yarattığı tahribatlar, Kürt halkının hafızasında tazeliğini koruyor iken, Kürt partilerinin yeni bir travma yaratarak ve büyük bedellerle elde edilen kazanımları riske etme veya kaybetmeye neden olma hakları yoktur. Başta Uluslararası meşruiyeti olan ve Kürtler için tarihi bir kazanım olan Kürdistan Bölgesel Yönetimi olmak üzere, nerede olursa olsun Kürt partilerinin elde edilen kazanımları koruma ve geliştirme çabası bir zorunluluktur. 

GÜN BİRLİĞİ GERÇEKLEŞTİRME GÜNÜDÜR

Gün Ulusal birliği gerçekleştirme, kazanımları koruma ve geliştirme günüdür. Kürtler için, iç sorunların çözümünün olmazsa olmazı diyalogdur, dolayısıyla tarafları, sorunlarını en kısa sürede diyalog ile çözüme kavuşturmaya çağırıyoruz.”