Ağrı'nın Bezirhane (Bezirgane) köyünde, 15 Haziran 2018 tarihinde kaybolan ve 18 gün sonra cenazesine ulaşılan 4 yaşındaki Leyla Aydemir’i "kasten öldürmek" suçlamasıyla müebbet hapis cezası alan amcası Yusuf Aydemir, geçtiğimiz günlerde Erzurum Bölge Adliye Mahkemesi'nin verdiği kararla tahliye edilmişti. 

SAVCILIKTAN İTİRAZ 

Erzurum Bölge Adliye Mahkemesi Başsavcılığı, bunun üzerine Erzurum Bölge Adliye Mahkemesi 2'nci Ceza Dairesi'ne itirazda bulunarak, sanık Yusuf Aydemir'in tahliyesine yönelik verilen kararın usul ve yasaya aykırı olduğunu kaydetti. Savcılığın itiraz dilekçesinde, Yusuf Aydemir ile maktulün babası arasında uzun zamandır süre gelen husumet bulunduğu, bunun gizli tanıklar ile tüm dosya kapsamındaki taraf ve tanık ifadelerinden anlaşıldığının vurgulandı. İtirazda, dava dosyasındaki tanık ve gizli tanık beyanlarının birbirini doğruladığı, maktulün son olarak sanık tarafından kaçırıldığı ve akabinde öldürüldüğünün anlaşıldığı ifade edildi. 

KARAR: USULE UYGUN 

Mahkemenin 2'nci Ceza Dairesi, yapılan itirazı reddetti. Daire, tahliye kararı veren 1'inci Ceza Daire'nin istinaf incelemesi kararında "usul ve yasaya aykırı bir yön bulunmadığını" ileri sürdü. Dairenin kararında şu ifadelere yer verildi: "Erzurum Bölge Adliye Mahkemesi 1'inci Ceza Dairesinin istinaf incelenmesi sonucu 21 Aralık 2020 tarih, 2020/2803 Esas ve 2020/2781 Karar sayılı bozma hükmü kararı ile birlikte sanık Yusuf Aydemir'in tahliyesine yönelik kararında usul ve yasaya aykırı bir yön bulunmadığından Cumhuriyet savcısının yerinde görülmeyen itirazın 'reddine', Kararın itiraz edene Erzurum Bölge Adliye Mahkemesi 1'inci Ceza Dairesince tebliğine, Dosyanın Erzurum Bölge Adliye Mahkemesi 1'inci Ceza Dairesine iadesine, dair, dosya üzerinde yapılan inceleme sonucunda 5271 sayılı CMK'nın 271'inci maddesi gereğince kesin olmak üzere, 24 Aralık 2020 tarihinde oy birliğiyle karar verildi."

DAVANIN GEÇMİŞİ

Ağrı merkeze bağlı Bezirhane (Bezirgane) köyünde, 15 Haziran 2018 tarihinde kaybolan ve 18 gün sonra cenazesine ulaşılan 4 yaşındaki Leyla Aydemir’in 13 Ekim'de görülen karar duruşmasında sanık Yusuf Aydemir'e müebbet hapis cezası verildi. Diğer sanıklar Mehmet Ali Aydemir, Musa Aydemir, Besim Dursun, Hatun Dursun, Ayşe Artam ve Yıldırım Artam ise beraat etti.

Erzurum Bölge Adliye Mahkemesi 1'inci Ceza Dairesi, 21 Aralık'ta yerel mahkemenin verdiği kararı bozarak, "kasten öldürmek" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilen sanık Yusuf Aydemir'in tahliyesine karar verdi.

Mahkeme, aldığı karara gerekçe olarak yargılamaya dair kimi usul eksiklerini gösterdi. Kararda, şu ifadelere yer verildi: "(…) sanık Yusuf Aydemir'in aşamalardaki inkara yönelik ve aksi ispat edilemeyen savunmaları, mağdur, katılan ve tanık beyanları, olay nedeniyle düzenlenen tutanak içerikleri, Adli Tıp Kurumu Başkanlığı 1. Adli Tıp İhtisas Kurulu tarafından düzenlenen raporlar ve tüm dosya kapsamına göre, sanık Yusuf Aydemir'in üzerine atılı suçları işlediğine dair mahkûmiyetine yeterli, her türlü şüpheden uzak, kesin delil elde edilemediğinden atılı suçlardan ayrı ayrı beraatine ve karar kesinleştiğinde dava konusu olay kapsamında gerçek fail veya faillerin tespiti hususunda gereğinin takdir ve ifası amacıyla Ağrı Cumhuriyet Başsavcılığı'na bildirimde bulunulmasına karar verilmesi gerekirken, atılı suçlardan yazılı şekilde mahkûmiyetine karar verilmesi."

Erzurum Bölge Adliye Mahkemesi Başsavcılığı, bunun üzerine tahliye kararını bir üst mahkeme olan 2'nci Ceza Dairesi'ne taşıdı.