Batman'da 31 Mart yerel seçimlerinde Halkların Demokratik Partisi'nden (HDP) seçilen Kozluk Belediye Başkanı Ayhan Eren ve Bekirhan Belde Belediye Başkanı Fırat Karabulut, AKP'ye katıldı.  10 Aralık 2019 tarihinde partisinden istifa edene Eren, istifa sonrası Kürtçe tabela değiştirmesi ile gündeme gelirken, Bekirhan Belde Belediyesi Başkanı Karabulut ise 20 Kasım tarihinde kayyım korkusuyla istifa etmişti. 

HDP üyeliğinden istifa eden iki başkan bu süre zarfında bağımsız olarak görev yaparken dün itibarıyla AKP'ye geçtikleri öğrenildi. Sosyal medya hesaplarından AKP rozeti taktıklarına dair fotoğrafları paylaşılan iki başkan için AKP'den henüz resmi bir açıklama yapılmadı.

HDP MAKAMDAN İSTİFAYA ÇAĞIRMIŞTI

Bekirhan Belediye Başkanı Karabulut'un istifası ardından HDP yazılı bir açıklama yaparak, belediyenin kayyımla tehdit edildiğini belirtmişti. Belediyede görev yapan bir personel aracılığıyla Belediye Eşbaşkanı Fırat Karabulut’a, kayyım ve tutuklama tehdidi içeren bir mesaj gönderildiğini belirten HDP, "İktidar cephesi tarafından gönderilen ve siyasi etikle uyuşmayan bu ahlaksız teklif sonrası, Fırat Karabulut irade gösterememiş ve korku sarmalına kapılmıştır. Fırat Karabulut, kayyım atamasından korktuğu için 20 Kasım’da HDP’den istifa etmiştir. Fırat Karabulut, onu HDP adına seçen halkın iradesini kendi korkuları uğruna savunma cesaretini gösterememiştir. Bulunduğu makam olan Belediye Eşbaşkanlığından da istifa etmesi ahlaki ve vicdani sorumluluğunun bir gereğidir" açıklaması yapmıştı.

AKP'YE GEÇEN 8 İSİM

AKP’nin Genişletilmiş İl Başkanları toplantısında 8 belediye başkanı AKP’ye katıldı. AKP’li belediye sayısı 794’e çıktı.AKP’ye katılan belediye başkanları şöyle:

Saadet Partisi’nden seçilen Ağrı Eleşkirt Belediye Başkanı - Ramazan Yakut

Demokrat Parti’den seçilen Ağrı Eleşkirt / Yayladüzü Belde Belediye Başkanı - Selami Demirtaş

Demokrat Parti’den Ağrı Eleşkirt / Yücekapı Belde Belediye Başkanı - Nurettin Öztürk

HDP’den seçilen Batman Kozluk Belediye Başkanı Ayhan Eren

HDP’den seçilen Batman Kozluk / Bekirhan Belde Belediye Başkanı - Fırat Karabulut

Büyük Birlik Partisi’nden seçilen Erzurum Oltu Belediye Başkanı Necmettin Taşcı

Büyük Birlik Partisi’nden Erzurum Tortum Belediye Başkanı Muammer Yiğider

Bağımsız Trabzon Hayrat Belediye Başkanı Mehmet Nuhoğlu

(MA / HABER MERKEZİ)