Hakkari merkeze bağlı köylerde yurttaşların kış hazırlıkları başladı. Yurttaşlar, bir yandan biçtikleri ve satın aldıkları otları patosa vurarak hayvanları için kışlık yiyecek stoklarken, diğer bir yandan ise yaşamsal ihtiyaçlarını tedarik etmeye çalışıyor. Kent kırsalındaki Berwarî bölgesinde bulunan Ördekli (Kotranis) ile Kırıkdağ'da (Dêzê) yaşayan yurttaşlar, artan saman ve ot fiyatlarından dolayı zor bir kışın kendilerini beklediğini söyledi.  

PANDEMİ VE KURAKLIK ZORLADI

Köy sakinlerinden Tahsin Yiğit, koronavirüs (Kovid-19) salgını ve yaşanan kuraklıktan kaynaklı bu yıl yeteri kadar ot toplayamadıklarını paylaşarak, kışın sıkıntı yaşayacaklarını söyledi. Ot ve saman fiyatlarında yaşanan artışın kendilerini olumsuz yönde etkilediğini dile getiren Yiğit, tarım ve hayvancılıkta da gelirin giderek düştüğünü dikkat çekti. Pandemi döneminde dışarıya çıkamadıkları için önceki yıllardaki gibi ot biçemediklerini anlatan Yiğit, bu nedenle kış aylarında ot veya saman almak zorunda olduklarını ifade etti. 

‘DÖNÜŞ OLURSA İHTİYAÇ KALMAZ’

Tüm olumsuzluklara rağmen tarım ve hayvancılığın kazanç sağlayan bir noktada olduğunu ve devlet memurluğunun da kazanç sağlamadığını söyleyen Yiğit, “Bunu bilen çok sayıda gencimiz şuan köylerine geri dönerek, emeklerinin karşılığını alıyor ve kimseye muhtaç olmadan yaşamlarını sürdürüyorlar. Halk artık yönüne köylerine çevirmeli ve buralardan hayatlarını idame ettirmeleri gerekiyor. Böyle olursa kimsenin et, süt ve diğer hayvansal ürün ihtiyacı kalmaz. Hatta emek verirsek ihracat yapabilecek duruma bile gelebiliriz” diye seslendi. 

ŞEHİRDEN KÖYE DÖNÜŞ

Ekonomik durumu olmadığı için üniversiteye gidemeyen ve ülkenin durumunu “içler acısı” olarak nitelendiren Hakkı Yiğit ise, “Yıllarca kentlerde okul okuyarak bir gelecek kurma hayalleri kurduk. Ama bir sonuca ulaşamadık. Ekonomik durumumuz olmadığı için üniversiteyi okuyamadım. Kentte yaşadığım maddi sıkıntıları unutup köyüme geldim. Şehirde yaşıyor olsaydık yaşamım daha da zor olacak, hatta belki eve ekmek bile götüremeyecektim. Şuan burada olduğum için kendimi şanslı hissediyorum" diye konuştu. 

MAZOT VE YEDEK PARÇA FİYATLARI 

Her yılın bu dönemlerinde köy köy dolaşarak yurttaşların otlarını işlediğini aktaran İbrahim Yiğit de,  “Yılın bu döneminde bölgedeki köyleri tek tek dolaşarak patosçuluk yaparak ailemin geçimini sağlıyorum. Yıl içerisinde biraz para kazanıyoruz ama mazot ve yedek parça fiyatları çok arttığından dolayı sıkıntılar çekiyoruz. Ama yine de her şeye rağmen yaşamaya çalışıyoruz" dedi. (MA)