Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye koronavirüs risk haritasını paylaştı.Haritada, riskin yüksek olduğu kırmızı kategorisinin 58 ile yayıldığı görüldü. Riskin en düşük olduğu mavi kategorisinde yer alan tek il ise Şırnak oldu. 

Koca, yaptığı paylaşım ile “İllerimizin risk durumunu gösteren son haritamız. Virüs gücünü kaybetmiş değil. Bu haritayı maviye çevirmek elimizde. Aşı programı toplum bağışıklığını sağlayana kadar mücadele etmeliyiz. Zor olanı aştık kolay olanı kaybetmeyelim” dedi.

32 BİN 404 YENİ VAKA, 154 CAN KAYBI

Sağlık Bakanlığı'nın 29 Mart gününe ilişkin paylaştığı koronavirüs verilerine göre; son 24 saat içerisinde yapılan 225 bin 511 yeni testten 32 bin 404'ü pozitif çıktı. Hasta sayısı 1325, iyileşen sayısı 18 bin 15 olarak açıklandı. Virüs nedeniyle 154 kişi daha yaşamını yitirirken toplam can kaybı 31 bin 230'a yükseldi.

Salgın boyunca yapılan toplam test sayısı 38 milyon 102 bin 747, toplam vaka sayısı 3 milyon 240 bin 577, iyileşen toplam hasta sayısı ise 2 milyon 975 bin 108'e ulaştı. Ağır hasta sayısı ise 1998 olarak tespit edildi.

ERDOĞAN'DAN YASAK AÇIKLAMASI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, koronavirüsle mücadele kapsamında çok yüksek riskli illerin sayısı 58’e yükseldiği için artık bu illerde sadece pazar günü değil hafta sonunun tamamında sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak. Ayrıca geceleri saat 21.00 ile 05.00 saatleri arasında 81 ilin tamamında sokağa çıkılamayacak. Sadece bir ay önce 26 Şubat’ta çok yüksek riskli il sayısı 17 olarak açıklanmıştı.

Bugün yapılan 3,5 saatlik kabine toplantısı sonrasında yeni tedbirlerduyuran Erdoğan ayrıca Türkiye’yi, 81 ilin risk durumu için yeni renk sınıflandırmasıyla da tanımladı. Buna göre artık 100 bin kişiye düşen vaka sayısı üzerinden hesaplama ile değil, doğrudan “çok yüksek riskli” iller kırmızı, “yüksek riskli iller” turuncu, “orta riskli iller” sarı ve “düşük riskli iller” mavi ile kodlandı.

Geçtiğimiz haftalarda sadece Uşak düşük riskli olarak tek olma özelliği ile dikkat çekerken, Uşak bu hafta sarı renkli “orta riskli” kent haline geldi. Tüm Türkiye’de tek mavi nokta bu kez Şırnak’ta ortaya çıktı. Bugünkü haritada düşük riskli tek ilin Şırnak olması dikkat çekti.

KIRMIZI İLLERDE NE OLACAK?

Erdoğan “kırmızı” kategorideki çok yüksek riskli illerde sadece pazar günü değil artık cumartesi günleri de sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacağını bildirdi. Ayrıca ülke genelinde sokağa çıkma kısıtlaması gece 21.00 ve sabah 05.00 saatleri arasında haftanın her günü devam edecek. Akşamları sokağa çıkma kısıtlaması Ramazan ayı boyunca da geçerli olacak.

Yeni tedbirler kapsamında 2 Nisan Cuma gecesi saat 21.00’dan, 5 Nisan Pazartesi sabahı saat 05.00’e kadar sokağa çıkma kısıtlamasının uygulanacağı 58 ilin listesi şöyle:

“Adıyaman, Aksaray, Amasya, Ankara, Antalya, Ardahan, Artvin, Aydın, Balıkesir, Bartın, Bayburt, Bilecik, Bolu, Bursa, Çanakkale, Çankırı, Çorum, Düzce, Edirne, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Iğdır, Isparta, İstanbul, İzmir, Karabük, Karaman, Kastamonu, Kayseri, Kırıkkale, Kırklareli, Kilis, Kocaeli, Konya, Kütahya, Malatya, Mersin, Muğla, Niğde, Nevşehir, Ordu, Osmaniye, Rize, Sakarya, Samsun, Sinop, Sivas, Tekirdağ, Tokat, Trabzon, Yalova, Yozgat, Zonguldak.”

Son bir ay içerisinde illerin risk durumlarına göre değişimi şöyle oldu:

    İ L L E R                                         26 ŞUBAT 2021                             29 MART 2021

 

Çok yüksek risk:                                17                                                  58

Yüksek risk       :                                 22                                                  12

Orta risk           :                                 28                                                  10

Düşük risk        :                                 14                                                   1

(HABER MERKEZİ)