Batman Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi'ne 1 buçuk yaşındaki Sakine Akdağ için solunum sorunu ve yüksek ateş şikayetiyle başvuran ailesi, hastanede yer bulunmadığı ve cihaz yokluğu gibi ihmaller sonucu çocuklarını kaybetti. 25 Kasım’da koronavirüs testi yapılan Sakine Akdağ, hastanede entübe odası olmadığı için normal bir odada karantina altına alındı. Test sonucu beklenirken durumu kötüleşen Sakine bebeğin ailesi saat 17.00'da pandemi hastanesine kaldırılması talebinde bulundu. Hastane yönetiminin 112 Acil Servisi arayarak hastanelerde boş yer ayrılması talebini ilettiği sırada, aile çocuklarının test sonucunun pozitif olduğunu öğrendi. Ailenin talebinin üzerinden 7 saat geçmesine rağmen hastanelerde yer açılmamasından kaynaklı aile 26 Kasım gecesi saat 01.45’de çocuklarını kentte bulunan özel bir hastaneye kaldırdı.

Burada entübe olarak yoğun bakımda tedavi gören bebek 2 gün sonra yaşamını yitirdi. Hastane kayıtlarında bebeğin ölümü koronavirüs olarak geçti. Aile ise hastanede yaşanan ihmallerden dolayı suç duyurusunda bulundu.

Aile avukatı Hüseyin Boğatekin aracılığıyla Batman Cumhuriyet Başsavcılığı’na " İhmalli davranışla kasten öldürme", "Taksirle öldürme" ve "Görevi kötüye kullanma" gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu.

'ISRAR VE YALVARMA SONUCU CİĞER TOMOGRAFİSİ ÇEKİLDİ'

Suç duyurusunda Sakine bebeğin 4 Kasım günü yüksek ateş ve halsizlik belirtileriyle rahatsızlandığı ve ailesi tarafından hastaneye götürüldüğü ifade edilerek, 19 Kasım günü aynı şikayetlerle hastaneye götürülen bebeğin doktor tarafından etkili tetkik ve müdahale yapılmaksızın, ateş düşürücü ve ağrı kesici verildiği vurgulandı. Bebeğin ateşinin düşmemesi üzerine 22 Kasım günü yeniden hastaneye götürüldüğü belirtilerek bu kez kendisine 3 iğne ve serum verildiğini, iğne ve serumun etki göstermemesi ve bebeğin o tarih itibarı ile giderek kötüleşmesi karşısında 25 Kasım günü aile tarafından yeniden Batman Kadın ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi'ne götürülerek doktora başvurdukları kaydedildi. Israr ve yalvarma sonucunda ancak ciğer tomografisinin çekildiğinin altı çizildi.

'BAŞ HEKİM VE BATMAN VALİLİĞİ GERÇEKLE ÇELİŞMEKTEDİR'

Yapılan suç duyurusunda şu ifadelere yer verildi: "Bunun üzerine maktule test yapılarak hastaneye yatırılmıştır. Daha sonra pozitif olduğu anlaşılmıştır. Bu süreçler devam ederken, gerek Batman'da gerekse de, çevre illerde aile ve milletvekilleri tarafından çocuğun yatırılacağı bir hastane aranmıştır. Bu durum sosyal medyaya ve ulusal gündeme düşmüş, tedavi ve müdahale ile sorumlu olan hastane başhekimi Twitter hebası üzerinde aileye cevap verme çabası içerisine girmiştir. Yine başhekimin ve Batman Valiliği’nin açıklamaları gerçekle çelişmektedir. Ailenin ve milletvekillerinin tüm ısrarlarına rağmen bebeğin yatırılacağı bir çocuk yoğun bakım ünitesi bulunmadığından bebeğe hiçbir müdahale yapılmamıştır. Ailenin çığlığı ve ülke genelinde durumun duyulması üzerine Batman Dünya Hastanesi tarafından yetişkin yoğun bakımında bir boş yer bulunmuştur. 26 Kasım gece saat 01.24'te bu hastaneye ailenin imkanları ile giriş yapılabilmiştir.”

'ENTÜBE YOLU HATALI AÇILMIŞ'

Müdahale yapan doktorun sözlü beyanına göre bebeğin getirildiği kadın ve çocuk hastanesinde, entübe yolunun açıldığı ve bunun da hatalı olarak yapıldığının altı çizilerek suç duyurusunun devamında, “Bu durum Dünya Hastanesi hekimi tarafından aileye bildirilmiştir. Yine kadın ve çocuk hastanesinde buharlı solunum cihazı ile bebeğe müdahale edilmiştir. Cihazın her tarafından su aktığı ve aile bireyleri tarafından belirtilmiştir. Dünya Hastanesinde doğru şekilde entübe yolu açılarak bu şekilde müdahale edilmiştir. Raporda bebeğin ölüm sebebinin bulaşıcı hastalık olarak yazılmıştır. Batman Valiliği'nin açıklaması manipülasyon içeren aynı zamanda yanlış bilgilerden oluşan bir açıklamadır. Bir bebeğin ölümü engelleyemeyen devlet yetkilileri gerçek olmayan beyanlarla kamuoyunu da yanıltmaya çalışmıştır. Bebeğin hastaneye götürüldüğü süreç içerisinde doğru tetkik ve teşhislerin yapılmaması, testin ciğerler ağır hasar aldıktan sonra yapılması, hastalığa denk müdahalenin yapılmaması ve devletin değil ailenin çabalarıyla özel hastaneye sevkin gerçekleştirilmesi karşısında sorumluluktan kaçma çabasının sarih olduğu anlaşılmıştır. Batman SES Şubesi, Tabip Odası ortak açıklamalarında ihmalin boyutlarını ortaya koymuştur. Valilik açıklamasına karşılık, Batman ilinde Covid-19 için 2'nci ve 3'üncü basamak yoğun bakım ünitesinin olmadığı hekimler ve sağlıkçılar tarafından açıklanmıştır” denildi.

Bebek için süreç boyunca başvurulan doktor ve ilgili sağlık kuruluşlarının listesi ve alınan raporda suç duyurusu dilekçesi ile birlikte savcılığa sunuldu. Dilekçede açıkça taksir ve ihmal ile bebeğin ölümüne giden sebepler olduğu vurgulandı.

ADALET İÇİN ÇAĞRIDA BULUNDU

Bebeğin halası Safiye Akdağ yaşanan süreci anlatarak, "Hukuki olarak elimizden ne gelirse yapacağız. Bütün semptomları koronayı gösteriyordu. Fakat doktorlar bir tomografi çekmedi. Yapabilirlerdi çok zor değildi. İlk götürüldüğünde bir tomografi çekilseydi bebeğimiz şu an yaşıyor olurdu. Çocuklarımızın yaşamlarını yitirmemesi için dava açtık" dedi.

Safiye sosyal medyada “sakinebebekiçinadalet” hesabı açtıklarını dile getirerek, adalet için herkesin yanlarında olması çağrısında bulundu. 

Jinnews Haber Ajansı