Halkların Demokratik Partisi (HDP) Batman Milletvekili Feleknaz Uca, koronavirüs (Covid-19) testi pozitif çıkan ve Batman Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi'nde 8 saat boyunca yoğun bakım servisi bekledikten sonra yaşamını yitiren bir buçuk yaşındaki Sakine Akdağ’ı Meclis gündemine taşıdı. Feleknaz konuya ilişkin Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından yanıtlanması amacıyla soru önergesi verdi.

Uca verdiği önergede şu hususlara yer verdi: "22 Kasım'da rahatsızlanarak, ailesi tarafından Batman Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi'ne götürülen çocuğun ateşi olduğu söylenerek ateş düşürücü verildikten sonra eve gönderilmiştir. Evde nefes almakta zorlanma, halsizlik ve kusmanın başlamasıyla tekrar ailesi tarafında hastaneye götürülen çocuğun. Orada ‘akciğerlerinde bir şey olmadığı, durumunun iyi olduğu, akciğerlerin toparlandığı’ söylenmiş ve eve tekrar geri gönderilmiştir. Hastaneye üçüncü kez gelişi sonucu yapılan Covid-19 testi pozitif çıkan Sakine Akdağ için 8 saat boyunca hastanelerin yoğun bakım ünitelerinde yer arandıktan sonra özel Dünya Hastanesi'ne sevki gerçekleştirilmiş. Ancak uzun süre müdahale edilemediği için kalp ritmi düşen ve uzun süre oksijensiz kalan bebek hayatını kaybetmiştir."

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın cevaplaması istenen sorular şöyle:

“*Bir buçuk yaşındaki Sakine Akdağ isimli bebeğin Batman’daki hastanelerin yoğun bakım servislerinde yer olmadığı için geç müdahale sonucu yaşamını yitirdiği iddiaları doğru mudur? Bu iddialar doğruysa sorumlular ile ilgili idari işlem yapılacak mıdır? 

*Sakine bebeğin solunum sıkıntısı, ateşi ve kronik hastalıklarının olduğu bilindiği halde tomografi neden çok geç çekilmiş, Covid-19 testi neden üç gün sonra yapılmıştır?

*Sakine bebeğe herhangi bir test yapılmadan ateş düşürücü verilerek iki defa eve gönderilmesini nasıl açıklıyorsunuz? Bu olayla ilgili başlatmış olduğunuz herhangi bir soruşturma mevcut mudur?

*Batman Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesinde solunum cihazı eksikliği olduğundan haberdar mısınız? Hayati öneme sahip bir cihazın hastanede eksik olmasının nedeni nedir?

*Batman’daki hastaneler, test sonucu pozitif çıkan Covid-19 hastalarını tedavi edecek kapasite ve donanıma sahip midir? Değilse, hastanelerdeki ekipman ve sağlık personeli eksikliğini gidermeye ilişkin ne gibi çalışmalarınız mevcuttur? 

*Sağlık çalışanlarının salgından etkilenmesinin önüne geçmeye yönelik alınan tedbirler nelerdir? Koruyucu ekipman ve çalışma düzeninde hiçbir eksiklik ve aksaklık yaratılmaması için ne gibi önlemler alınmaktadır?”

İLGİLİ HABER