Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu Toplantısı ardından açıklama yaptı.

Koca, son 24 saatte koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle 19 kişinin daha yaşamını yitirdiğini ve bin 192 yeni vakanın tespit edildiğini açıkladı.

Koca, “Toplam test sayımız 3,5 Milyona yaklaştı. Toplam vaka sayımız 200.000’i geçti. Yeni vaka sayılarında istikrarlı bir düşüş sağlayan, tedbirleri uygulamadaki başarısıyla örnek 5 ilimiz: Tekirdağ, Balıkesir, Samsun, Kırşehir, Düzce. Tüm illerde başarabiliriz” dedi.

Salgın nedeniyle Türkiye’de yaşamını yitirenlerin sayısı 5 bin 150’ye yükselirken, toplam vaka sayısı ise 201 bin 908 oldu.

Koca, açıklama ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

EN DÜŞÜK İLLERİ SIRALADI

Bakan Koca, şehirlerdeki koronavirüs vakalarına ilişkin de bilgi verirken, nüfusa kıyasla toplam vaka sayılarının en düşük olduğu illerin Gümüşhane, Tunceli, Kars, Burdur ve Bartın olduğunu belirterek, "Vaka sayısında istikrarlı azalma gösteren 5 ilimiz Tekirdağ, Balıkesir, Samsun, Kırşehir, Düzce. Gümüşhane'de ise 2 haftadır hiç vaka görülmemiştir. Verdiğim bilgileri tüm şehirlerimizi kapsayacak şekilde yarından itibaren bakanlığımızın web sitesinde bulabilirsiniz" ifadesini kullandı.

Koca'nın açıklamalarından satır başları şöyle:

"*Bir günde tespit edilen toplam vaka sayılarında hayal kırıklığına yol açan artışlar olmaktadır. Hastalığın gündemden düşmesi mevcut şartlarda mümkün görülmüyor. Bütün dünya için makul ve ortak çözüm yolu günlük hayatı bir düzene kavuşturmaktır. Zaman kazanmak için kısıtlarla elde edilenler, mücadele üstünlüğü sağlamamıştır. Türkiye 83 milyon nüfusuyla süreç içinde tüm dünyada takdir toplamıştır. İnsan sağlığının hak ettiği kıymeti gördüğü bir ülkeyi ortaya koymuştur. Tedavi başarımız, yüzde 2,57'ye kadar düşen ölüm oranımız, risk grubundakileri korumamız takdir nedenlerinden bazılarıdır. Başarıyı kaldığımız yerden sürdürmeliyiz.

*Yeni vakalarımızda yakın günlerdeki artışlarla tedirginlikler yaşamaya başladık. Vaka sayılarındaki artışlar kolaylıkla kontrol altına alınabilecek artışlardır. Riske karşı alınacak tedbirler biraz çabayla kolay olan tedbirlerdir. Yapmamız gereken tedbire uygun seçenekleri aramaktır. Salgınla mücadele bizlerden imkansız olanı istemiyor.

*Virüsün yayılma hızının azaldığı düşüncesi yanıltıcıdır. Hasta etme gücünün zayıfladığı düşüncesi bilimsel dayanaktan yoksundur. Bunlara itibar edilmesi, birçoklarının hastalığa yakalanmasına neden olmaktadır. Bunlar kimsenin razı olacağı sonuçlar değildir. Bilim Kurulu'nca doğrulanmadıkça bu tip haberlere itibar etmeyin.

*1 Mart'tan bu yana ülkemizdeki toplam vaka 199 bin 906'dır. Vakaların yüzde 53,74'ü İstanbul'da tespit edilmiştir. Son bir haftada İstanbul'daki vakaların tüm vakalara oranı yüzde 51,16'dır. Son iki hafta içinde 5 ilimizin vaka sayılarında artış olmuştur. Bu iller Ankara, Gaziantep, Bursa, Konya ve Diyarbakır'dır. Nüfusa kıyasla toplam vaka sayılarının en düşük olduğu iller Gümüşhane, Tunceli, Kars, Burdur ve Bartın. Vaka sayısında istikrarlı azalma gösteren 5 ilimiz Tekirdağ, Balıkesir, Samsun, Kırşehir, Düzce. Gümüşhane'de ise 2 haftadır hiç vaka görülmemiştir. Verdiğim bilgileri tüm şehirlerimizi kapsayacak şekilde yarından itibaren bakanlığımızın web sitesinde bulabilirsiniz.

*Mecbur kalmadıkça toplu tören ve kutlamalardan uzak kalmalıyız. Düğün törenleri hasta ziyaretleri, asker uğurlamaları ancak tedbirlere uyularak düzenlenebilir. Alışverişimizi kalabalık ortamlardan yatmak yerine başka şekilde gerçekleştirilebilir. Bu örnekleri hepimiz kendi hayatımıza uygulayabilir, önlemi alabiliriz.

*Son bir ayda Covid-19 pozitif çıkan vakaların yaş ortalamasında düşüş eğilimi göze çarpıyor. Hareketlilik arttıkça daha fazla gencimizin taşıyıcı olduğu anlaşılıyor. Büyüklerimizi evde izole ederek korumayı başarmıştık. Ancak bugün dünden daha fazla risk altındalar. Salgın boyunca vefat edenlerde 60 yaş üzeri ve hastalığı olanların oranı yüzde 72'ye yakındır. Yoğun bakım hastalarımızdaki artışla birlikte entübe hastaların yaş ortalaması daha da yükselmektedir. Bir önceki ay 65,2 olan yaş ortalaması bu ay sonunda 67,4'e yükseldi.

"Son bir ayda vefat edenlerin yaş ortalaması 70,1. Entübe olanların ortalaması 64,9. Hastanede yatan vatandaşlarımızın yaş ortalaması 47,5. Evde takip edilenlerin yaş ortalaması 37,4. İyileşenlerin ise 36. Bu bize yaş arttıkça daha dikkatli olmamız gerektiğini göstermiş oluyor.

"Zatürre gelişen vakaların ortalama yaşları 36 iken giderek daha yaşlı bir gruba, yani 52,9'a kadar çıktığını görüyoruz. Zatürre gelişim oranı giderek yaşla birlikte çıktı. Vakaların ağırlıklı olarak erkeklerde olduğunu görüyoruz. Ölümlerin cinsiyetlere ve yaşa göre dağılımına baktığımızda, virüsün erkeklerde ve ileri yaşlarda daha ölümcül olduğunu görüyoruz. Hastalığa yakalanması yüksek olan 20-65 yaş grubunun iyileşme oranlarının da yüksek olduğu görülüyor. Yaş arttıkça hem entübasyonun, hem de vefatın arttığını çok net görmüş oluyoruz. Tansiyon yüksekliği, diyabet, kalp hastalığı ve obezite olmak üzere dört hastalıkla ilişkisi, yaş arttıkça yoğun bakıma girme, vefat oranının artması her dört durum için de görülüyor.

*Okullarımızın açılmasına zamanımız var, Bilim Kurulu'nda gündeme gelmemiş oldu. Bunu salgının seyri belirler. Önümüzdeki haftalarda Bilim Kurulu'ndan rakamların seyrine göre bu tartışılır. Alınması gereken, öneri anlamında bir yaklaşım olursa paylaşmış oluruz. Şu anda okulların açılmamasına yönelik bir yaklaşımımız olmadı. Her ihtimale karşı dijital ortamda eğitimi yapma noktasında bir hazırlık içinde olduklarını biliyoruz. Farklı bir seyir söz konusu olursa paylaşmış oluruz.

"65 yaş üstü vatandaşlarımızla ilgili bir gündem olmadı. Büyüklerimizle ilgili özellikle bu kısıtlamanın devam etmesi gerektiğini Bilim Kurulu öneri olarak söylüyor.

"Toplam 153 bin kişi üzerinde antikor çalışması yapılıyor. Şu an çalışmanın yapıldığı kişi sayısı 132 bine ulaştı. Bu sayının artışıyla birlikte toplan pozitiflik oranı yüzde 0,24. Bununla birlikte antikor taraması da yapıyoruz. Onda da koruyuculuk yüzde 0,81. Bu 132 bin kişide olan son durum. 153 binle ilgili zannediyorum haftaya bu çalışma bitmiş olur. Buradan anladığımız, taşıyıcılığın yüksek olmadığını, koruyuculuğunda olmadığını, bunu da beklemememiz gerektiğini, çünkü benzer yüzde 60-65 oranını bulmak için 50-60 kat benzer bir salgını yaşamak gerekiyor. Gelecek hafta çalışma bitmiş olur, bütün illerin taşıyıcılığını ve koruyuculuğunu vermiş olacağız.

*Bahsedilen yeni virüsün insandan insana geçtiğiyle ilgili bir bilgi yok ama mutasyonla potansiyelinin olduğu biliniyor. Bununla ilgili Çin'le bilgi alışverişinde bulunuyoruz. Yakın takip içerisindeyiz. Farklı bir durum söz konusu olursa açıklamış oluruz. Özetle domuz giribi soyundan olan, insana bulaştığı ortaya konan ama insandan insana bulaştığı daha bilinmeyen, potansiyeli olan bir virüsten bahsediyoruz. Yakın takip ediyoruz.

*Cizre özelinde ben şahsen çok yakın takip içindeyim. Yakından takip ettiğimi, istismar edilmeye açık olduğunu düşünerek, bu anlamda sorunun olup olmadığı noktasında takipteyim. Cizre ve Şırnak özelinde vaka sayılarımızın arttığını, komşu ülke nedeniyle ortalamanın üzerinde bir artış olduğunu, sağlık kuruluşlarımızın da eksiklerini tamamlama gayreti içinde olduğumuzu, şu anda bu ihtiyacı karşılayamayacak durumda olmadığımızı, bütün tedbirleri aldığımızı, belirtilen bahsedilen şekliyle bir sorun olmadığını söyleyebilirim. Daha yakın birlikteliklerin, sosyal kültürel etkinliklerin, cenaze nişan gibi etkinliklerle bunun daha da arttığını görüyoruz. Sahada filyasyon ve temaslı çalışmasını da yoğun bir şekilde yapıyoruz. Endişe edildiği gibi bir durumun olmadığını söylemek istiyorum.”