Sağlık Bakanlığı, koronavirüs (Kovid-19) pandemisinin Türkiye’ye ilişkin güncel verilerini paylaştı. 

Koronavirüs nedeniyle 95 kişi daha hayatını kaybetti, 8 bin 642 yeni vaka tespit edildi. Böylece pandemiden dolayı yaşamını yitiren toplam kişi sayısı 27 bin 93’e, vaka sayısı ise 2 milyon 556 bin 837’ye yükseldi.

 Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, ilk doz Kovid-19 aşısı olanlar için yarından itibaren ikinci doz aşılanmanın başlayacağını belirterek, 70 ve 65 yaş üzeri yurttaşların aşı olmak için sisteme tanımlanacağını söyledi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısı ardından açıklama yaptı. 

Koca, ilk doz Kovid-19 aşısı olanlar için yarından itibaren ikinci doz aşılanmanın başlayacağını belirtti. Koca ayrıca yarından itibaren 70 yaş üzeri ve Cuma gününden itibaren 65 yaş üzeri yurttaşların aşı olmak için sisteme tanımlanacağını belirtti.

Bakan Koca'nın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

“*Pazartesi gününden itibaren il bazında 7 günlük vaka sayılarının ortalaması canlı olarak yayınlanacak.

*Planlanabilir gelecek için bölgesel çalışmaların yürütülebileceği döneme geçiyoruz. Yeni dönemin adı 'yerinde karar dönemi'dir.

*Yarından itibaren ilk aşılanan grubumuzun ikinci doz aşılarına başlıyoruz. Hedef, nüfusumuzun en az yüzde 60'ının aşılanmasını sağlamaktır.

*Hafta sonundan itibaren başta kabine üyelerimiz olmak üzere devlet üst yöneticilerini aşılanmaya davet ediyorum.

*Yarından itibaren 70 yaş üzeri ve Cuma gününden itibaren 65 yaş üzeri vatandaşlar aşı olmak için sisteme tanımlanacak.

*Bugün en önde giden yerli aşı adayımız için faz 2 insan deneylerinin gönüllüleri aşılanmaya başlandı.

*Ülkemiz yaklaşık 15 milyon doz Kovid-19 aşısı temin etti ve toplamda 100 milyon dozdan fazla aşı için anlaşmalarını tamamladı.

*Bilim Kurulumuzun tavsiyesi, kısıtlamaların hafifletilmesinde acele edilmeden vaka seyrinin takip edilmesi yönünde.

*Mutasyon sayıları artmaya devam ediyor ama var olan vaka sayılarında mutasyonun bir etkisinin şu an olmadığını görüyoruz.

*Yeni bir tedbir ilavesi şu an öneri olarak düşünülmüyor. Var olan tedbirlerin devamı öneriliyor.

*Önümüzdeki sınırlı günleri maske, mesafe ve temizlik kurallarının yanı sıra genel tedbirlere ve kısıtlamalara sıkı sıkıya riayet ederek atlatmalıyız.

3758 örnekten 416'sının tüm genom sekansı incelendi. 263 İngiltere, 23 Güney Afrika varyantı, 106 kökeni belli olmayan varyant tespit edildi.

*Şubat sonuna doğru öğretmenlerimiz için de, özellikle eğitime başlanacak olan sınıflar için söylüyorum, aşılama takvimi başlamış olacak.

*Özellikle yüz yüze eğitimin, uygulamalı eğitimler dışında, bu dönemde başlatılmasının risk teşkil ettiğini söyleyebilirim.

*Bu ay 500-800 bin arası BioNTech aşısı gelecek. Mart sonunda 4,5-5 milyona tamamlanmış olacak.”