Türkiye'de koronavirüs nedeniyle 77 kişi daha hayatını kaybetti, 2 bin 305 yeni hasta tespit edildi. Böylece toplam can kaybı 10 bin 27’ye, hasta sayısı ise 368 bin 513’e yükseldi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, koronavirüs'ün (Kovid-19) Türkiye'deki güncel durumuna ilişkin Sağlık Bakanlığı'nın verilerini paylaştı.

Tabloya göre Türkiye'de koronavirüs nedeniyle 77 kişi daha hayatını kaybetti, 2 bin 305 yeni hasta (semptom gösteren ve koronavirüs testi pozitif çıkan kişi) tespit edildi. Böylece toplam can kaybı 10 bin 27’ye, hasta sayısı ise 368 bin 513’e yükseldi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, İstanbul'da toplanan Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısı ardından, kurulun Ankara dışında toplanmasının sıradan bir durum olmadığını belirterek, "Üç gün önce İstanbul’da vaka sayılarının Türkiye’nin yüzde 40’ına ulaştığını açıkladım. Koronavirüs testi pozitif çıkan her 10 kişiden 4’ü İstanbul’dadır" dedi.

Bakan Koca, İstanbul'da toplanan Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklamalarda bulundu. 

İstanbul'un tüm Türkiye'nin temaslısı olduğunu söyleyen Koca, "Gelişme salgınla mücadelede 83 milyonu ilgilendirmektedir. İstanbul’da durumu kontrol altına alamazsak salgın baş edilebillir olmaktan çıkacaktır" saptamısında bulundu. 

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın açıklamasından satır başları şöyle: 

SIRADAN BİR DURUM DEĞİL

Bilim Kurulu’nun Ankara dışında toplanması sıradan bir olay değildir. Üç gün önce İstanbul’da vaka sayılarının Türkiye’nin yüzde 40’ına ulaştığını açıkladım. Koronavirüs testi pozitif çıkan her 10 kişiden 4’ü İstanbul’dadır.

BÜTÜN KURUMLAR TEYAKKUZDAYIZ

Hekim ve hemşirelerimizden ambulans şoförlerime kadar bütün sağlık çalışanları, hastane yöneticileri Bilim Kurulu üyeleri, ilgili bütün kurumlar olarak teyakkuzdayız. Durum bize olduğu kadar size de sorumluluk yüklüyor.

İSTANBUL'UN YAKIN TEMASLILARI

Son 7 günde ortalama vaka artışı geçen ayın ortalamasından yüzde 85 fazladır. Oran 16.5 milyon nüfusla birlikte düşünüldüğünde korkutucudur. İstanbul’un yakın temaslı diyebileceğimiz Balıkesir ve Tekirdağ’da yüzde 96, Bilecik ve Düzce’de yüzde 99, Edirne yüzde 91, Bursa’da yüzde 84, Sakarya’da yüzde 76, Kırklareli’nde yüzde 71, Kocaeli’nde yüzde 63’tür.

TÜM TÜRKİYE, İSTANBUL'UN TEMASLISI

Sadece sayılan iller değil tüm Türkiye, İstanbul’un temaslıdır. Gelişme salgınla mücadelede 83 milyonu ilgilendirmektedir. İstanbul’da durumu kontrol altına alamazsak salgın baş edilebillir olmaktan çıkacaktır. Nisan ayında yaşadığımız tehlike büyüktü. Hareket halindeki nüfusu 20 milyon olan İstanbul’un salgının merkezi olmasını güç birliği yaparak kuralları uygulayarak önledik. Şimdi benzer bir durumla karşı karşıyayız.

VİRÜSÜN YAYILMASINA ÇOK ELVERİŞLİ ŞARTLARA SAHİBİZ

Bu duruma neler yol açtı? İstanbul, dünyanın en kalabalık kentleri arasında 14’üncü sırada. Mesafe kuralına uymayı zorlaştıran bir şehir, iç içe yaşıyoruz. Virüsün yayılmasına çok elverişli şartlara sahibiz. Hareket halindeki kitle çok büyük. Kışı burada geçirmek üzere yoğun dönüşler oldu. Tıpkı memlekete gidişlerde, Anadolu’da yaşanan vaka artışları gibi. Kurallara uyumun azalmasıyla birlikte İstanbul’da salgın hızla tırmandı. Tehlike karşısında teyakkuza geçebiliyoruz fakat riski savar savmaz hayatı akışına bırakıyoruz. Karşılaştığımız ve tüm ülkeyi riske atan durum budur.

MASKENİZİ ÇIKARMAYIN

Salgınla savaş tek başına kurumların gücüyle ve hastanelerle kazanılamaz. Gelinen noktada desteğinize daha önce hiç olmadığı kadar ihtiyacımız var. Hastalığı yakalanmaya göze alacağınız ziyaretleri yapın. Zorunlu olmayan seyahatleri yapmayın. Maskenizi çıkarmayın.

BİLİM KURULU'NUN ÖNERİSİ

Özellikle partiler anlamında, gece 12.00'dan sonra bildiğiniz gibi müzikli ortamların yasaklandığını biliyoruz. Bunun daha erken saatlere çekilmesiyle ilgili Bilim Kurulu'nun bir önerisi oldu. İçişleri Bakanlığı'mız bu öneri doğrultusunda bir duyuru yapmış olur.