Sağlık Bakanlığı'nın 28 Nisan gününe ilişkin paylaştığı koronavirüs verilerine göre; son 24 saat içerisinde yapılan 283 bin 261 yeni testten 40 bin 444'ü pozitif çıktı. Hasta sayısı 2 bin 728, iyileşen hasta sayısı ise 45 bin 198 olarak açıklandı. Virüs nedeniyle 341 kişi daha yaşamını yitirirken, toplam can kaybı 39 bin 398'e yükseldi.

Bugüne kadar yapılan toplam test sayısı 46 milyon 718 bin 604, toplam vaka sayısı 4 milyon 751 bin 26, iyileşen toplam hasta sayısı 4 milyon 212 bin 461'e ulaştı. 

AKAN KOCA, HAFTALIK VAKA SAYISININ EN ÇOK ARTTIĞI VE AZALDIĞI İLLERİ AÇIKLADI

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, geçen haftaya göre 100 bin nüfusa karşılık gelen haftalık vaka sayısı en çok artan illerin, Zonguldak, Gümüşhane, Kırşehir, Ağrı ve Giresun olduğunu bildirdi. Bakan Koca, vakaların en çok azaldığı illerin ise Yalova, Kastamonu, Çanakkale, Samsun ve Yozgat olduğunu duyurdu.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın konuyla ilgili olarak sosyal medya hesabından yaptığı açıklama şöyle:

"Geçen haftaya göre 100.000 nüfusa karşılık gelen haftalık vaka sayısı en çok artan illerimiz; Zonguldak, Gümüşhane, Kırşehir, Ağrı ve Giresun. En çok azalan illerimiz ise, Yalova, Kastamonu, Çanakkale, Samsun ve Yozgat."

AŞI AÇIKLAMASI

Bilim Kurulu toplantısı ardından açıklama yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, aşı tedariki konusunda 2 ay güçlük yaşanacağını belirterek, Biontech aşısının iki dozunun uygulanması arasındaki sürenin 6-8 hafta olarak belirlendiğini duyurdu. 

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısı sonrası açıklama yaptı.

Kısıtlama ve tedbirlere uyma çağrısını yineleyen Koca, aşı tedarikine  ilişkin “Aşı tedariki önümüzdeki 2 ay için güçleşiyor ancak sonrasında aşı bolluğu yaşanması bekleniyor. Aşı üreticisi sayısı her geçen gün artmaktadır. Üretilen aşıların üretim kapasiteleri de artıyor” dedi.

Koca’nın açıklamalarından satır başları şöyle:

“*Bildiğiniz gibi ülkemizde iki aşı kullanıma girdi. Üçüncü olarak ise Sputnik V aşısının acil kullanım onayı için son aşamaya gelindi ve aşı tedariki için bir anlaşma da yapıldı. Türkiye, Sputnik V aşısından 6 ay içinde 50 milyon doz almak üzere anlaşmayı imzaladı. İlk sevkiyat mayıs ayı içinde gerçekleşecektir. Ayrıca bu aşının ülkemizde üretilmesi için de teknoloji transferi yapılacaktır.

*Haziran ayı ile birlikte Biontech aşısının da teslim alınan miktarı 30 milyon dozu geçmiş olacak. Bugün yaptığımız Bilim Kurulu toplantısında aşıyı geliştiren Prof. Dr. Uğur Şahin hocamızın da görüşünü alarak Biontech aşısının iki dozunun uygulanması arasındaki sürenin 6-8 hafta olarak uygulanmasına karar verilmiştir.

*Sinovac için ise zaman zaman sevkiyatta yavaşlamalar yaşansa da artan kapasite ile birlikte elimize ulaşan doz miktarı da artacak. Ayrıca diğer aşı üreticileri ile de anlaşma zemini ve erken teslimat konularında görüşmeler devam etmektedir.

*Yerli gücümüz yerli aşılarımız sahaya çıkmaya hazırlanıyor. Yerli inaktif aşımız Faz II denemelerini tamamladı. Sonuçların değerlendirilmesini takip eden önümüzdeki birkaç gün içinde Faz III denemelerinin hazırlıkları başlayacaktır. Bu yaygın kullanım öncesi son aşamadır. İkinci inaktif aşımız ise Ankara Şehir Hastanesi Klinik Araştırma Merkezinde Faz I aşamasına başlamış ve ilk gönüllülerinin aşılanmasını tamamlamıştır.

*Faz I çalışması devam eden bir diğer aşı adayımız olan virüs benzeri parçacık aşısı ise ilk gönüllülerinin tamamını aşılamış durumdadır. Mayıs ayı sonunda Faz II çalışmasına geçilmesi hedeflenmektedir.

*Intranazal uygulanacak aşı adayımız için ise Faz I çalışması için araştırma ürünü üretilmiştir. Gerekli testler tamamlandıktan sonra Faz I çalışmasına başlanacak. Adenövirüs temelli Vektör aşı adayımız ise üretilmiş ve Faz I aşamasına ulaşmıştır.

*Aşı çalışmalarının etkinliğini de salgının seyrini de yakından ilgilendiren bir konu daha var: Mutasyonlar. Mutasyonlar rNA virüsleri için beklenen bir durumdu. Virüsle mücadeleyi güç hale getiren de budur. Bugün Dünya genelinde karşılaşılan onlarca mutasyon/varyant türü bulunmaktadır. Bunlardan bazıları baskın hale gelerek hızla yayılırken bazıları sınırlı yayılım göstermektedir.

*Virüsün kendisini değiştirerek yeni formlara girmesi ömrünü uzatsa da bunun bir sonu var. Bu mutasyonlar virüsün de hasta etme kabiliyetini sınırlayacak. Şu an ülkemizde en çok görülen mutasyon türü İngiltere varyantıdır. Bunun yanında Brezilya ve Güney Afrika varyantları da görülmüştü. Son olarak İstanbul’da 5 vatandaşımızda Hindistan varyantı da gözlendi. Ülkemizde bu varyant ilk kez görüldü ve vakalar izolasyon altında takip edilmektedir.”

BİONTECH AŞI RANDEVUSUNDA ERTELEME

Öte yandan Koca'nın BioNTech aşılarında ikinci dozun 6-8 hafta arasından yapılacağını duyurması ardından Alman aşısında ikinci doz randevuların ertelendiği belirtildi.