Sağlık Bakanlığı,  koronavirüsün (Kovid-19) Türkiye'deki güncel durumuna ilişkin verileri paylaştı.Türkiye'de koronavirüs nedeniyle 217 kişi daha hayatını kaybetti, 31 bin 712 yeni vaka tespit edildi. Böylece toplam vefat sayısı 15 bin 531’e, toplam hasta sayısı ise 558 bin 517’ye yükseldi.

Son 24 saat içerisinde yapılan 204 bin 411 testten, 31 bin 712'si pozitif çıktı. Hasta sayısı 6213, iyileşen hasta sayısı 5846 olarak tespit edildi. Virüs nedeniyle bugün 217 kişi daha yaşamını yitirirken, salgın boyunca en yüksek can kaybı olarak kaydedildi.

Bakanlığın verilerine göre; bugüne kadar yapılan toplam test sayısı 20 milyon, 294 bin 377, toplam hasta sayısı 558 bin 517, iyileşen toplam hasta sayısı 447 bin 361, virüs nedeniyle yaşamını yitirenlerin toplam sayısı 15 bin 513'e yükseldi. Ağır hasta sayısı ise 5901 oldu. 

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısı sonrası açıklama yaptı.Koca'nın açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde:

* Bilim kurulumuz yol gösterici olarak katkı sağlamaktadır. Ülkemizdeki tüm gelişmeleri değerlendirmekteyiz. 

* Bugün itibariyle toplam yapılan test sayısı 20 milyonu buldu, pozitif vaka sayımız 1.5 milyonu aştı. 

* Hatay, Adana, Sivas, Samsun Antalya, Mersin ve Ordu da vaka sayılarımız artmaya devam ediyor.

* Yoğun bakımlarımız ciddi yük altında. Hastanelerimiz ve sağlık çalışanlarımız gittikçe artan bir yükü göğüslemenin çabası içinde.

* Ülkemizde bundan önceki zirve olan Nisan ayına göre günlük vaka sayısında 5 kattan fazla, vefatlarda yüzde 55 artış bulunmaktadır.

* Alternatif aşıları temin etmek için gayret gösterdik, çalışmalar sürüyor. 

* Aşının teslimatının birkaç gün içerisinde tamamlanacağını öngörüyoruz. (İnaktif aşı) Önümüzdeki birkaç gün içinde teslimatının yapılması planlandı. Kademeli olarak şimdilik 50 milyon doz gelecektir. 

* (Yerli Aşı) Çalışmalar olumlu sonuç verirse Nisan ayında Faz-3 ve yaygın çalışma aşamasına geçmeyi umuyoruz. Yerli aşıda insan denemelerinde faz-1 çalışmaları tamamlanmak üzere.

* İnaktif aşıların depolanması ve yapılması konusunda altyapımız hazır durumdadır. Aşı 14 ve 20 gün arayla iki doz olarak uygulanacak. Başta aile sağlığı merkezlerimiz olmak üzere sağlık kuruluşlarında yapılacaktır.

*Aşı, vatandaşlarımıza bedelsiz olarak verilecektir ve sağlık kuruluşlarımız tarafından yapılacaktır. Aşı yaptıran vatandaşlar, sisteme aşıyı yapan sağlık kuruluşumuzca kaydedilecek, merkezi bir veri tabanından takip edilecek. 

* Nisan ayındaki ilk dalgaya göre belirgin bir artış var. 

* Yeni ve daha ucuz bir teknoloji olan ve insanda ilk defa denenen mRNA aşısı için görüşmelerimiz devam ediyor.

* Salgının siyasi bir alana çekilmesine müsaade etmeyelim. Birlikte hareket edelim. Aslı olan olmayan iddialara lütfen itibar etmeyelim. Bilgi kirliliğinin had safhada olduğu bu ortamda iddialara itibar etmeyelim. Hesaplaşma kaygısı ve güdüsüyle mücadelemize halel getirmeyelim. 

* İstanbul'da yoğun bakım doluluk oranı yüzde 68.2. Ankara'da yüzde 73.5, İzmir'de yüzde 77.6

* Ülke olarak birlikte hareket etmemiz, zorunlu kısıtlamalara, gönüllü kısıtlamaları da ekleyerek, bulaşma hızını düşürmemiz ve kısıtlılık süresini kısaltmamız mümkün olacaktır.

* Yarından itibaren tabloda bugüne kadar olan vaka sayılarını da toplu bir şekilde vermiş olacağız. 

* Aralık, Ocak ve Şubat aylarında aşıya erişimi daha çok önemsiyoruz. Erken dönemde aşının teslim edilebilirliği konusunda diğer firmaların çok rahat olmadığını gördük. Diğer ülkelerin yüz binlerce sipariş ettiği aşıların teslim tarihlerine bakmak lazım. Nisan ayından sonra teslim edilebilen aşıya bizim ihtiyacımız yok. Sinovac aşısı ise çocukluk çağı aşılarımızı da geliştiren, inaktif aşı üretmede başarısını ortaya koymuş bir firma. Aşıyı geliştirdiğini söyleyen bir çok firmanın aşı geçmişleri olmadığını bilelim.”