Sağlık Bakanlığı, koronavirüs (Kovid-19) günlük hasta tablosunu paylaştı. Verilere göre, Türkiye'de koronavirüs nedeniyle son 24 saatte 157 kişi daha hayatını kaybetti, bin 210 yeni hasta dahil olmak üzere 28 bin 731 yeni vaka tespit edildi.

Koronavirüs nedeniyle toplam ölüm sayısı 30 bin 619’a, toplam vaka sayısı ise 3 milyon 120 bin 13’e yükseldi.

Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısı ardından açıklama yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, aşı vaadini yineleyerek, Mayıs sonuna kadar 100 milyon doz aşı beklediklerini açıkladı.  

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu, Bakan Fahrettin Koca başkanlığında saat 16.00'da online olarak toplandı. Toplantının ardından Bakan Koca, görüntülü açıklama yayımladı.

Koca'nın açıklamasından öne çıkanlar şöyle:

‘MAYIS SONUNA KADAR TOPLAM 100 MİLYON DOZ BEKLİYORUZ’

"*Türkiye'de şu ana kadar 14 milyon dozdan fazla aşı uygulandı. Yurtdışından getirerek kullanıma aldığımız aşı 18 milyon dozun üzerinde. Ayrıca bugün itibarıyla 10 milyon doza tekabül eden dolumu Türkiye'de yapılacak aşı ise elimize ulaşmış durumdadır.

*Mayıs sonuna kadar toplam 100 milyon dozun Türkiye'ye ulaşmasını bekliyoruz.

*Yakın zamanda kadar süreci Sinovac aşısı ile yürüttük. Şimdi Alman aşısı da sürece dahil olmuş durumda. (BioNTech aşısı) 1,4 milyon doz ulaştı. Bu, Nisan ayı başında 4,5 milyon doza ulaşacak. Ek olarak 30 milyon dozluk opsiyonlu anlaşma yapıldı.

*Sputnik V'nin gelişim süreçlerini yakından izledik. Tedariki için görüşmelere başlanmıştır. Bu aşı, uygunluğunun kesinlik kazanmasına dönük test sürecinden sonra yaygın kullanıma alınabilecek.

YERLİ AŞI

*Böyle bir salgında bir başka ülkenin ürettiği aşıya bel bağlamak yanlıştır. Tedarikte zorlanmanın ötesinde bunun ekonomik bedelleri de ağır olur. Kendi aşımız kendi silahımızdır.Yerli aşı çalışmalarımız bu anlayışla sonuca doğru önemli gelişmeler kat ediyor.

*(Yerli aşıda Faz 2 çalışmaları) Son gönüllünün ikinci doz aşısı 9 Nisan'da yapılacak, nisan ayı sonunda, son aşama olan Faz 3'e geçilecek.

*Bir diğer çalışma da şudur. Ülkemiz bugün, virüs benzeri parçacık aşısının Faz 1 çalışmalarına başladı. Bu aşı türü tüm dünyadaki en inovatif aşı adaylarından biridir.

BURUNDAN SPREY TİPİ AŞI

*Şu gelişme de son derece dikkate değerdir. Aşıda yeni bir teknik söz konusu. Aşının burundan sprey olarak uygulanması amaçlanmaktadır. İntranazal Kovid aşısının yakın zamanda Faz 1 çalışmalarına başlanacak. Türk bilim insanlarının bu çalışması olumlu sonuçlanırsa dünyadaki ilk intranazal kovid aşısı olmuş olacak.

*Salgın ne zaman kontrol altına alınır? Bunun bir cevabı var: Aşılama tamamlandığında. Türkiye için Mayıs sonu bilemediniz Haziran ayı sonuna kadar dersek bu mevcut durumda gerçekçi bir cevap olacaktır. Bunun 3 asgari şartı var: Her birimizin tedbirlere uyması, aşı tedariğinde bağlayıcı anlaşmalara uyulması ve aşı programını etkileyecek olası bir sorunun yaşanmaması."