Koronavirüs (Kovid-19) salgınında ölüm ve vaka sayıları artıyor. Bireysel önlemlerle birlikte toplumsal önlemlerin yetersiz kalması, süreci yönetememekle eleştirilen Sağlık Bakanlığı’nın aşılamadaki eksiklikleri, salgının yayılmasına yol açıyor. 1 Temmuz’da yeniden “normalleşme” sürecinin başlamasıyla, vaka ve ölüm sayısı yükselişe geçti. Sağlık Bakanlığı’nın 1-16 Ağustos arasını kapsayan verilerine göre, 369 bin 771 vaka görüldü, bin 992 kişi yaşamını yitirdi. 

Mersin Tabip Odası (MTO) Başkanı Dr. Mehmet Antmen’in verdiği bilgilere göre, kentte günlük vaka sayısı 750’ye ulaştı. Antmen, vaka sayılarının artışı, salgına karşı alınmayan önlemler ve aşılamaya dair değerlendirmelerde bulundu.

4'ÜNCÜ DALGA

Salgında vaka ve ölüm sayısındaki artışa dikkat çeken Antmen, böyle devam etmesi durumunda Eylül veya Ekim ayında 4’üncü dalganın yaşanacağı uyarısında bulundu. Antmen, artışın “normalleşme” süreciyle başladığına değinen Antmen, aşılama oranının da düşük olduğunu kaydetti. Antmen, şimdiye kadar 22 milyonu çift doz olmak üzere 65 milyon aşının yapıldığı bilgisini paylaşarak, aşılamanın yüzde 26 buçuğa tekabül ettiğini söyledi. Antmen, pandeminin sonlandırılması için ülke nüfusunun en az yüzde 70’inin aşılanması gerektiğinin altını çizdi. 

HASTANELERE YOĞUN BAŞVURU

Mersin’deki 3 kamu hastanesine yoğun başvuruların olduğunu belirten Antmen, yatan hastalar için yer sorunun başlayabileceğini dile getirdi. Turizm sezonu için vaka sayılarındaki artışın görmezden gelindiğini ifade eden Antmen, turizm kenti olan Mersin’de 400 bin civarında çift doz aşı yapıldığını belirterek, “Bu da nüfusun yüzde 25’i eder. Bu rakamlar Mersin için çok kötüdür. Bunun bir an önce aşılamanın arttırılması lazım” dedi.

ÇALIŞMALAR YETERSİZ

Sağlık Bakanlığı’nın aşı kampanyalarına ilişkin yürüttüğü çalışmaları yetersiz bulan Antmen, bireysel önlemlerin yanında toplumsal önlemlerin arttırılmasına yönelik çalışmaların da yürütülmesi gerektiğini vurguladı. Antmen, “Aşıların önemli olduğuna dair bilinç oluşturmalı. Bireysel önlemlerle bu işin altından çıkamayız” diye konuştu. 

Kentlerde önlemlerin alınması gerektiğini kaydeden Antmen, toplu ulaşım araçlarının sık sık denetlenmesi, kente giriş yapanlara test yapılması, turistik bölgelerde denetimlerinin arttırılmaı, PCR testinin daha yaygın yapılması ve aşılamanın arttırılması gerektiğinin altını çizdi.

MA / Mehmet Şah Oruç