Batman M Tipi Kapalı Cezaevi’nde K9 koğuşunda bulunan Necat ve Lezgin Ekinci ile Maşuk Çelik ile ismini öğrenilemeyen tutuklular koronavirüse yakalandı. 22 kişinin kaldığı koğuşta, 18 tutuklu karantinaya alındı. Cezaevi yönetimi, tutukluların salgına yakalanmasıyla ilgili aileleri bilgilendirmedi. Cezaevinde 2 haftadır getirilen telefon yasağı nedeniyle yakınlarına haber veremeyen tutukluların aileleri, durumu bir hastane görevlisinin haber vermesiyle öğrendi. 

Salgına yakalanan tutuklular Necat Ekinci’nin kardeşi Görgin Ekinci, cezaevinin aileleri bilgilendirmemesinin suç olduğunu söyledi. Ağabeyi ve diğer tutukluların hastanede tedavi altında olduğunu aktaran Ekinci, “Onu görmemize izin vermediler. Biz de hastanenin bahçesine inip kaldığı odanın penceresine seslendik ve iletişime geçtik. Aynı koğuşta 22 kişinin kaldığını, 4 kişinin virüse yakalandığını, kalan kişilerinde karantina altında tutulduğunu söyledi. Bu kişilerin virüse yakalanma olasılıkları da var. Test sonuçlarının çıkmasını bekliyoruz” diye konuştu.

300 KİŞİLİK, 660 KİŞİ KALIYOR

Batman Cezaevi’nde kapasitenin 300 olduğunu ancak 660 tutuklunun kaldığını, koronavirüse karşı önlemin de olmadığını dile getiren Ekinci, “Cezaevlerinde kapasitenin üstünde tutuklu kalıyor. Küçücük bir odada 22 kişi kalıyor. Mahpusların üzerinde yattığı ranzalar kırık olduğu için kendi paralarıyla aldıkları tahtalarına da gerekçe gösterilmeden el konuluyor. Temizlik malzemeleri pahalı fiyatla satılıyor. Temizlik çalışması da yok” şeklinde aktardı.

Cezaevinde keyfi uygulamaların arttığını söyleyen Ekinci, tutuklulara kitap ve gazetelerin verilmediğini, telefon görüşü sırasında üst aramasının yapıldığını, telefon hakkının sürekli kesildiğini ve 2 haftadır telefon görüşme hakkının engellendiğini belirtti. 

MA / Fethi Balaman