Çin'de ortaya çıkan koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısı bugün itibariyle 4 bin 720'ye, vaka sayısı ise 128 bin 343'e çıktı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'deki vaka sayısının da bir artarak, 2'ye çıktığını açıkladı. 

'HASTA İNSANLAR MASKE TAKSIN'

İzmir Tabipler Odası Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Funda Barlık Obuz, virüse karşı alınması gereken tedbirlere ilişkin konuştu. Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO), virüsü küresel salgın olarak nitelendirdiğini hatırlatan Obuz, salgından korunmanın başında bireysel temizliğin geldiğini söyledi. Halkın virüse karşı kulaktan dolma bilgilerle hareket etmemesi gerektiğini vurgu yapan Obuz, “Bu yanlışlardan biri de herkesin maske takma ihtiyacı hissetmesi ve buna yönelmesi. Sağlıklı kişilerin maske takmasını önermiyoruz. Ancak, hasta kişilerin dışarı çıkarken maske takması gerekir. Toplu taşıma araçlarında veya kamu binalarında içinde önerilebilir" dedi. 

'PANİK YAPMAMALIYIZ'

Sağlık sorunu yaşamayan insanların ilk olarak ellerini yıkamasına dikkat etmesi gerektiğini söyleyen Obuz, "Eller sabunla ve 20 saniyenin altında olmayacak şekilde dikkatlice yıkanmalı. Sabun yoksa kolonya kullanılabilir. Kirli ellerle, ağız, burun, göz teması engellenmeli. Sabun kullanmadığımızda el dezenfekteleri kullanılabilir. Burada bireysel hijyen önemli bir parametredir. Panik yapmamalıyız ama korunma yöntemlerini de dikkate almalıyız. Yine beslenme ve uyku düzenine dikkat edilmeli ve vücut direncinin düşürülmemesi gerekir" uyarılarında bulundu. 

YAŞLILARI DAHA ÇOK ETKİLİYOR

"Koronavirüs bir üst solunum yolu enfeksiyonu, damlacık yoluyla bulaşan bir enfeksiyondur" diyen Obuz, virüsten en çok alt solunum yollarının etkilendiğine işaret ederek, "Broşları ve akciğeri etkileyebilir. Daha çok zatürre gibi solunum güçlüğü, öksürük, ateş bulgular arasındadır. Halsizlik  ve yorgunluk da olur. Mevsimsel gripte ise, akciğer etkilenmesi bu kadar yoğun olmuyor" dedi. 

Virüsten en çok etkilenenlerin başında 60-80 yaş arası hastalar ve kronik hastalığı olanların geldiğini belirten Obuz, virüse yakalan kişilerin kesin ölüm olayıyla karşılaşacağının doğru olmadığını ifade etti. Obuz, “Koronavirüsüne yakalanan ve iyileşen hastalar var. Virüsün şuan için bir aşısı veya spesifik bir tedavisi yok. Virüs bulaşan ve riskli yerlere gidenlerin 14 gün bir evde kendini koruması gerekiyor" diye konuştu. 

‘HALKA  AÇIK OLUNMALI'

Devlet kurumları ve kamu otoritelerinin koronavirüs konusunda şeffaf olması gerektiğini belirten Obuz, şöyle devam etti: “Var olan olguları halka söylemek gerekir. Yine, tanı testleri sadece Ankara’da  sağlık bakanlığının kurumunda yapılmaktadır. Bu tanının  daha farklı merkezde, üniversite hastanelerine de yayılması tanının daha hızlı konulmasını sağlayacaktır. Şuana kadar yaklaşık 3 bin test yapılmış durumda. Belki test yapmadığımız başka hastalar da olabilir."