Hastanemi Açın Platformu (HAP), Bilkent Şehir Hastanesi’nin açılışının gerçekleştirilmesinin ardından kapatılan kent merkezindeki hastanelerin açılması talebiyle açıklama yaptı. Ankara Tabip Odası’nda (ATO) düzenlenen basın toplantısında, “Salgın döneminde Ankaralıların yaşamsal talebi kapatılan hastanelerimizi açın” pankartı asıldı.

Türk Tabipler Birliği (TTB) Merkez Konsey Başkanı Sinan Adıyaman, salgının kontrolsüz bir şekilde yayıldığını söyledi. Vaka sayılarında yaşanan azalma sonrası kapatılan pandemi servislerin yeniden açıldığına dikkati çeken Adıyaman, “Kapatılan pandemi servisleri yeniden açılıyor ama onlarda yetmiyor, onlara yenilerinin de ekleneceği konuşuluyor. HAP zamanında hastanelerin kapatılmaması için mücadele etmişti ve şimdi bu mücadelenin ne kadar önemli olduğunu görüyoruz. Salgınla mücadele de önemli bir yer alacak hastaneler bir an önce açılmalı ve sağlık hizmeti vermeye başlamalıdır” dedi.

HASTANELERE İHTİYAÇ VAR

HAP Sözcüsü Bayazıt İlhan, kentte kapatılan hastanelerin yeniden açılması talebinde bulundu. Salgının durdurulamadığını belirten İlhan, son günlerde hastanelerde yaşanan yoğunluğa dikkat çekti. Devlet hastanelerinden yoğun bakım yataklarının dolduğu bilgisini paylaşan İlhan, şehir hastanesinin açılması ile kapatılan bazı hastanelerin salgın nedeniyle açılacağı duyumu aldıklarını sözlerine ekledi.

Atılan bu adımın önemli olduğunun altını çizen İlhan, “Ankara'nın, Ankaralıların bu hastanelere tümüyle ihtiyaçları var, üstelik sadece salgın için değil, sonrası için de var. Gelin doğru, bilimsel, Ankara'ya yakışanı yapalım. Bu hastanelerimizi tarihi kimlikleriyle sağlık hizmetlerine kalıcı olarak, tümüyle kazandıralım” diye konuştu.

İlhan, “Ankara'da, 120'ye yakın oda, sendika, dernek, parti ve diğer kurumların oluşturduğu HAP'ın katılımcıları olarak bu önemli, şehrimiz için, sağlık için tarihi işte her türlü katkıda bulunmaya hazırız. Yeter ki aklın, tıbbın, bilimin gereğini yapma konusunda karar alınsın, yeter ki Ankara'ya iyilik yapacak adım atılsın. Her şeyin başı sağlık olsun” ifadelerini kullandı.

SAĞLIK HAKKI 

ATO Yönetim Kurulu Üyesi Ayşe Uğurlu, şehir hastanelerinin rant yerlerine dönüştüğüne değinerek, şunları söyledi: “Şehir hastanesi uzak ve ulaşım başlı başına bir sorun. Yaşanan pandemi ile bu sorunlar katlandı. Kliniklerde yer kalmadı. Sadece Ankara kent hastanelerin kapatılması nedeniyle hem Kovid-19 hem diğer hastalıktan sağlık hizmeti almak isteyen yurttaşların bu hakkı elinden alındı. Bu hastaneler derhal açılmalı.”

‘VERİLER DOĞRU DEĞİL’

Ankara Diş Hekimleri Odası (ADO) Yönetim Kurulu Başkanı Serhat Özsoy ise Sağlık Bakanlığı tarafından paylaşılan verilerin doğru olmadığının altını çizdi. Özsoy, filyasyon takiplerine katılan diş hekimlerinin sahadan topladığı verilerin Sağlık Bakanlığının verilerinden çok farklı olduğunu belirterek, “Bizler rakamları görüyoruz, onlarda görüyor ki eski hastaneleri yeniden açıyorlar ama bu da yeterli olmayacak. Kapatılan bütün hastaneler açılmalı. Biz bunu çok öncesinden dile getirmiştik geçte olsa açılmalı sevindirici ama yeterli değil diğer hastaneler de açılsın” dedi.