Konya’nın Meram ilçesinde Karslı Dedeoğulları ailesinden 4’ü kadın 7 kişiyi katleden Mehmet Altun ile Çalık ve Keleş ailesi üyeleri hakkında Konya Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianame ayın 5’inde Konya 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. İddianamenin mahkeme sunulması aşamasında katliam faili Mehmet Altun’un annesi İsmahan Altun, babası İbrahim Altun ve eşi Zehra Altun tahliye edildi. İddianamenin mahkemece kabul edildiğinde ise tensip aşamasında Veli Keleş, Ali Keleş, Ramazan Çalık, Yahya Çalık ve Ali Çalık’ın tahliyesine karar verdi. Böylece dosya kapsamında tahliye edilenlerin sayısı 8’e yükselirken tutuklu sayısı ise 5’e inmiş oldu.

Soruşturma aşamasında ilettikleri birçok taleplerinin yerine getirilmeden iddianamenin kabul edildiğini ifade eden Dedeoğlulları ailesinin avukatı Abdurrahman Karabulut, “Katliamın olduğu günden beri yargı, ‘bu dosyanın savcısı da hakimi de avukatı da biziz’ anlayışıyla hareket etti. Kendi anlayışları çerçevesinde bir soruşturmanın yürütüldüğünün farkına vardık” dedi.

TALEPLERİMİZ YERİNE GETİRİLMEDİ

Dedeoğulları ailesine yönelik 12 Mayıs’ta gerçekleştirilen saldırı sonrası koruma taleplerinin yerine getirilmediğini hatırlatan Karabulut, yeni tutuklama taleplerinin de ayrıca yerine getirilmediğini vurguladı. Karabulut, “12 Mayıs saldırısından sonra olay yerinde katledilen müvekkillerimin beyanlarında 50-60 kişinin olduğunu söylüyordu. Olay yerinde kimlerin olduğunun tespiti için HTS ve Baz İstasyonu kayıtlarını talep ettik. Bu taleplerimiz de yerine gelmedi. Aynı durum bu katliam dosyasında da devam ediyor. ‘Taleplerinizin bizim için hiçbir önemi yok’ anlayışıyla düzenlenmiş ve kabul edilmiş bir dosya var” diye konuştu. 

‘YAPTIĞI KONUŞMALAR SORUŞTURULMADI'

Soruşturma aşamasında fail Mehmet Altun’un olaydan bir gün önce kiralamış olduğu araçlarla nerelere gittiğinin HTS ve Mobese kayıtlarından tespitini istediklerini ancak taleplerinin karşılık bulmadığını kaydeden Karabulut, “Katliamdan 2 saat önce tetikçinin ablası aynı zamanda müvekkillerimin komşusu olan Ayşe Keleş’in saat 16.45, 16.47 ve 16. 48’de 112’yi 2 sefer 155’de 3 sefer arayıp 1 buçuk ile 3’er dakika arası konuşmasının ses kayıtlarını istedik. Bununla ilgili bir şey yapılmadı. 10 madde halinde sunduğumuz taleplerimiz vardı. Bunların hiçbiri yerine getirilmeden alel acele bir şekilde iddianame hazırlanıp mahkemeye gönderildi ve bu şekilde kabul edildi” diye belirtti. 

‘MAHKEMEYE TAHLİYE EDİN TALİMATI’

Şüpheliler hakkında katliamı azmettirmekten hazırlanan iddianamenin çok özensiz olduğuna dikkati çeken Karabulut, “Mahkemeye ‘tahliye edin’ talimatı verircesine bir iddianame. Altı boş bir iddianame ve bunun sebebi etkin bir soruşturmanın yapılmaması. Mahkeme de ilk etapta 5 kişiyi tahliye etti. Alıştıra alıştıra ayda 3-5 kişiyi tahliye ederek toplumun nabzını düşürmek istediler. Biz, ‘çok tutuklama yapın biz tatmin olalım’ derdinde değiliz. Haksız yere kimse tutuklanmasın. Etkin bir soruşturma yapılmasını istiyoruz. Bu tetikçinin önünde arkasında, bu ailelerin bireylerinden ya da başkaca kimler var bunların tespit edilmesini talep ettik” dedi.  

‘BAŞ ŞÜPHELİ DIŞARIDA’

Dedeoğulları ailesine yönelik 12 Mayıs saldırısından sonra “mahkeme” isimli WhatsApp grubunu kuran Ali Keleş’in tutuklanmasına yönelik taleplerinin de reddedildiğini hatırlatan Karabulut, şöyle devam etti: “Müvekkillerinin şikayetinden vazgeçmesi için araya başka kişileri sokuyor, bunu WhatsApp grubuna bildiriyor. Hatta Haziran’ın ortalarında diyaloglarında bir tanesinde ‘şu kişiyi gönderdik, inşallah korkarlar, şikayetten vazgeçerler’ diyor. Diğerleri de bunu onaylıyor. Tüm organizasyonu yapan kişi dışarıda tutuksuz yargılanıyor. Ayrıca bu kişi 12 Mayıs saldırısında sonra tutuklu olan herkese haftada 500’er TL para yatırıyor, finansörlük yapıyor. WhatsApp grubunda bunun kaydı da var. Bu kişi tutuklanmıyor. Bunu kabul edebilmek mümkün değil. İşin başı o şahıstır. Organizasyonu, finansörlük yapan müvekkillerime baskı yapılmasını uman ve çaba harcayan kişi dışarıda elini kolunu sallayarak geziyor. Bunu anlamak mümkün değil, baş şüpheli budur.” 

SALDIRI İDDİANAMESİ KABUL EDİLDİ

Tahliye olanlar açısından üst mahkemeye itiraz ettiklerini ifade eden Karabulut, şunları söyledi: “12 Mayıs saldırısı dosyasına dair iddianame Konya 8’inci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi ama henüz tensip hazırlanmadı, duruşma günü belli değil. Kaldı ki her iki dosya arasında hukuki ve fiili irtibat olduğundan dolayı birleşecektir bizim de bu yönde talebimiz olacak.” 

DAYANIŞMA ÇAĞRISI

Duruşmaya katılım çağrısında da bulunan Karabulut, “İnsanım, ırkçılığa karşıyım diyen herkesin, özellikle meslektaşlarımız başta olmak üzere sivil toplum örgütleri, partilerin dayanışma göstermesini istiyoruz. Dava, insanlık adına önemli. Irkçılık anlayışına karşı olan herkesin yanımızda yer alması gerekiyor” diye konuştu. 

MA / Zemo Ağgöz