Diyarbakır’ın Lice ilçesinde 26 Kasım 2019 günü bir ihbar üzerine yapılan yol kontrolü sırasında uzman çavuş Ferhat Ö.’nün kullandığı aracın içerisinde 8 kilo 660 gram esrar yakalandı. Ferhat Ö.’nün anlatımlarıyla Lice Merkez İlçe Jandarma Komutanlığı adli emanetinden çalındığı belirlenen uyuşturucuyla ilgili Lice Merkez Jandarma Karakol Komutanı Astsubay Hakan K. ile aynı karakolda görevli uzman çavuşlar Kemal T. ve Osman T. tutuklanarak cezaevine konuldu. 

Bu tutuklamalardan yaklaşık bir ay önce 24 ve 26 Eylül 2019 tarihlerinde Diyarbakır İl Jandarma Komutanlığı KOM Şube Müdürlüğü’ne giden ve kimlik bilgilerinin gizli kalmasını isteyen “X” ve “Y” isimli şahıslar, “uyuşturucu imal ve ticaretiyle uğraşan kişilerin yakalanmalarına yönelik Diyarbakır İl Jandarma Komutanlığı tarafından icra edilen operasyon bilgilerinin Lice Jandarma Karakol Komutanı Astsubay Hakan K. ile uzman çavuşlar Ferhat Ö. ve Kemal T. tarafından bir gün öncesinden Necat İ. isimli kişiye para karşılığı verildiği, ayrıca Lice Merkez İlçe Jandarma Komutanlığı yerleşkesindeki adli emanet deposunda bulunan uyuşturucu maddeleri yine aynı aracılar vasıtasıyla sattıkları” yönünde bilgiler verdi.

Bu bilgiler üzerine Diyarbakır Cumhuriyet Savcılığı’nca “gizli” bir soruşturma başlatılırken, şüpheli isimler teknik takip altına alındı. Soruşturma devam ederken 26 Kasım’da gelen bir ihbarla Diyarbakır İl Jandarma Komutanlığı KOM Şube Müdürlüğü ekiplerince Sur İlçesi Mermer Jandarma Karakolu önünde yapılan uygulama esnasında durdurulan araç içerisindeki uzman çavuş Ferhat Ö., 8 kilo 660 gram toz esrar maddesiyle birlikte yakalandı. 

UYUŞTURUCUYU 'O' VERDİ

Araçta bulunan uyuşturucuyla ilgili “etkin pişmanlık”tan yararlanan uzman çavuş Ferhat Ö. verdiği ifadede, yakalandığı tarihten 1,5 ay öncesine dair şunları söyledi: “Lice ilçesi Konuklu Mahallesinde operasyon neticesinde uyuşturucu madde ele geçirilmişti. Bu uyuşturucu maddeler Lice İlçe Jandarma Komutanlığına tartım ve adli tahkikat için getirilmişti. Karakol Komutanı Jandarma Astsubay Hakan K. getirilen bu esrar maddelerinin sayım ve tartım işlemi bitip adli emanet deposuna götürülürken içerisinden yaklaşık (5) kg toz esrar maddesini aldığını bana söyledi. Bu esrar maddesini daha önceden bağlantı kurduğu Lice ilçesi Tepe Köyünde ikamet eden köy muhtarı Abdullah Y. isimli şahsa Diyarbakır ilinde teslim etmem için bana verdi. Ben çuval içerisinde aldığım esrar maddesi ile Lice Merkez Karakolu önündeki yoldan Abdullah Y.’a ait olan plakasını bilmediğim Mavi renkli Volvo marka araca bindim. Abdullah Y.’a çuval içerisinde yaklaşık (5) kg toz esrar maddesini verdim arabasına koydu bu esnada Abdullah Y.’ın daha önceden haberinin olduğunu öğrendim. Bu aracı ben kullandım yol kontrol uygulama noktalarından geçerken Jandarma Kimliğimi göstererek geçtim zaten bu esrar maddesinin bu şekilde nakli için Hakan K. bana vermişti. Diyarbakır şehir merkezinde ofis caddesinde ben araçtan indim. Hakan K. bu esrar maddesini Abdullah Y.’a 38 bin TL karşılığında verdi. Bu parayı Abdullah Y’. bana teslim etti bende 11 bin TL’sini kendim aldım, 27 bin TL’sini Hakan K.’e verdim. Hakan K. bu paranın içerisinden 11 bin TL’sini Uzman Çavuş Kemal T.’ye verdi.”

CEZAEVİNDEN ÇIKARMAK İÇİN KİŞİ BAŞI 100 BİN TL

Uzman çavuş Ferhat Ö. beyanlarında, 10 Ekim 2019 tarihinde Lice’de icra edilen operasyonda Tepe köyü Zuhur mezrasında esrar maddesini elek ile işlenmesi esnasında suçüstü yakalanan Ali B. ve oğlu Berkant B.’nin hakkında yakalama işlemini yapan KOM unsurları tarafından tanzim edilen tutanakların suçlarını hafifletmek amacıyla Karakol Komutanı Hakan K. tarafından başka bir tutanak düzenlenerek, adli tahkikata eklendiğini duyduğunu da ifade etti. 

Lice’nin Yolçatı köyü eski muhtarı olan Nejat İ. ve Dibek köyünden olduğunu bildiği İsmail Ö. adlı kişilerin aracılık yaparak, cezaevinde tutuklu bulunan Ali B.  ve oğlu Berkant B. için Karakol Komutanı Hakan K.’ye kişi başı 60 bin TL teklif ettiklerini belirten Ferhat Ö., konuyla ilgili 25 Kasım 2019 günü akşamı Uzman Çavuş Kemal T. ile birlikte Diyarbakır’da Ali B.’nin yakınları ile bir kafede buluştuklarını anlattı. Bu görüşme sırasında uzman çavuş Kemal T.’nin Whatsapp programı üzerinden Karakol Komutanı Hakan K.’yi görüntülü olarak arayıp konuştuğunu söyleyen Ferhat Ö., görüşmede Ali B. ve oğlu Berkant B.’nin cezaevinden çıkarılması için teklif edilen bedelin kişi başı 100 bin TL’ye çıktığını söyledi.

ORGANİZASYONUN BAŞI KOMUTAN

Ferhat Ö., “Bu paranın aracılar vasıtasıyla Karakol Komutanı Hakan K.’ye verileceğini tüm konuşmalardan ve Whatsapp programı üzerinde görüntülü olarak yapılan konuşmalardan öğrendim. Yukarıda ifademde bahsettiğim tüm olaylar ve alış verişler Lice Jandarma Karakol Komutanı Hakan K. tarafından organize edilmektedir. Bu olaylar ile ilgili iletişimde normal GSM hatları kullanılmamakta sürekli olarak Whatsapp programı üzerinden yapılmaktadır. Bu organize içerisindeki ikinci önemli kişi Uzman Çavuş Kemal T.’dir. Ben ise bu tüm olaylarda maşa olarak kullanıldım yukarıda arz ettiğim gibi çok pişmanım ve etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanmak istiyorum" şeklinde beyanlarda bulundu.

Bu ifadeler doğrultusunda Lice Jandarma Komutanı Astsubay Hakan K. ile aynı karakolda görevli uzman çavuşlar Kemal T. ve Osman T. ile mahalle muhtarları A.Y ve N.İ. gözaltına alındı.  Gözaltına alınan uzman çavuşlar Kemal T. ve Osman T. etkin pişmanlıktan yaralanmak istediklerini söyleyerek, verdikleri ifadelerinde Karakol Komutanı Hakan K.’ye işaret etti.

4'Ü TUTUKLANDI

Karakol Komutanı Hakan K. ise, alınan ifadesinde her 3 uzman çavuşun kendisine yönelik suçlamalarını kabul etmeyerek üzerine atılı suçu işlemediğini beyan etti. 29 Kasım 2019’da Diyarbakır 1. Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edilen Karakol Komutanı Hakan K., 3 uzman çavuşla birlikte tutuklanıp cezaevine konuldu. Yürütülen soruşturma sonucunda tutuklanan 4 asker ile birlikte serbest bırakılan mahalle muhtarları Abdullah Y. ve Necat İ. hakkında “Uyuşturucu ve uyarıcı madde ticareti yapma veya sağlama” ve “zimmet” suçlarından 27’şer yıla kadar hapis cezası istemiyle iddianame hazırlandı.

İFADESİNİ DEĞİŞTİRDİ

İddianameyi kabul eden Diyarbakır 12’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde 15 Haziran’da görülen ilk dava duruşmasında sanıklardan Ferhat Ö., daha önceki ifadesini değiştirerek, “uyuşturucuyu tek başına sattığını, kendisinden başka kimsenin bu işle uğraşmadığını” söyledi. 

İLK DURUŞMADA TAHLİYE

İlk duruşmada, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) “uzun tutukluluk hali ihlali” kararını gerekçe göstererek, Karakol Komutanı Hakan K.’nin tahliyesine karar veren mahkeme, diğer 3 uzman çavuşun tutukluluğunun devamına karar verdi.

Davanın 21 Eylül’de görülen ikinci duruşmasında ise heyet değişikliği yaşandı. Sanıkların tutuklu bulundukları Diyarbakır E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’ndan SEGBİS aracılığıyla katıldığı ilk duruşmada talep edilen HTS kayıtları ve bilirkişi raporunun mahkemeye ulaştığı belirtilerek, dava dosyasına eklendi.

BİLİRKİŞİ RAPORU

Tutuklu sanıklardan uzman çavuş Ferhat Ö.’nün kullandığı cep telefonu ve sim kartlar üzerinde yapılan inceleme neticesinde hazırlanan raporda, “Tespiti yapılan rehber kayıtlarında soruşturmaya konu olan Yüksel isimli şahsın, telefon rehberine ‘Yüksel abi Diyarbakır’ ismi ile kaydedildiği ve telefon numarasının 0532… olduğu, bu kişi ile en son 26.11.2019 günü saat 16:47’de 31 saniyelik sesli whatsapp görüşmesi yaptığı, ayrıca tüm görüşmelerini sesli Whatsapp görüşmesi olarak yaptığı anlaşılmaktadır. Bu şahısla yapılan diğer telefon görüşme detayları, bu şahısla yapılan Whatsapp yazışmaları ve tüm gelen-yapılan-cevapsız arama kayıtları aşağıda görülmektedir. Bu Whatsapp yazışmaları içerisinde soruşturma kapsamında değerlendirilebileceği düşünülen ‘mal hazırda’, ‘numune verelim’, ‘Kilo başı 10 bin veririz’, ‘21.11.2019 16:30’, Yola çıkınca haber ederim’ mesajlaşmalarını yapıldığı görülmektedir” değerlendirmeleri yer aldı.

Davanın bir sonraki duruşması 7 Aralık 2020 tarihinde görülecek. 

Mezopotamya Ajansı / Ömer Çelik