Çoklu baro teklifinin Meclis Adalet Komisyonu’ndaki görüşmeleri devam ediyor. Teklifin şuana kadar 20 maddesi kabul edildi. Dördüncü gününde devam eden komisyon görüşmelerinde teklifin oylamayı bekleyen 5 maddesi kaldı.

Maddeler üzerine görüşmelerin devam ederken baro başkanları komisyondaki avukat milletvekillerine, avukat olduklarını hatırlatmak, bağımsızlık ve tarafsızlık mesajı vermek amacıyla gönderdiği cübbe, düğme, iğne ve iplikten oluşan bir paket gönderdi. Komisyonun muhalefet partileri üyeleri gönderilen cübbeleri üzerinde giymesi AKP ve CHP’li üyeler arasında tartışma yarattı. 

CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, teklifte yer alan değişikliğin dayatılan bir değişiklik olduğuna vurgu yaparak, teklifin kavganın ve hırsın sonucu ortaya konduğunu söyledi. Özkoç, “Türkiye Büyük Millet Meclisi, gerçekten ülkenin barışına, demokrasisine, özgürlüğüne yakışır yasaları Türkiye Büyük Millet Meclisinden çıkartsın istiyoruz. Bu cübbe çok değerli bir cübbe, bu cübbe adaleti temsil ediyor. O yüzden bu cübbeyi giydiğiniz zaman bu cübbenin önünde herhangi bir düğme yoktur normalde. Hayatım boyunca çok onur duyabileceğim, giymekten de çok keyif alacağım cübbe bu. Bunun, o yüzden önünde herhangi bir düğme yoktur, bu saygı duyulacak bir şeydir. Bu kanun maalesef bu cübbeyi giyen, hukukçuları, avukatları ayrıştırıyor ve siyasallaştırıyor. Bakın, burada düğmesi, iğnesi ve ipliği var; biz bunu reddediyoruz. O yüzden gelin bugün bu yasayla ilgili görüşmeler sonuçlanırken hep beraber bu cübbenin düğmeli bir cübbe olmasının önüne geçelim, birlikte engel olalım” diye konuştu.

DÜĞME, İPLİK TARTIŞMASI

Oturum Başkanı Yılmaz Tunç, Özkoç’a “Hiç kimse o cübbeye düğme dikemez” dedi. Özkoç ise, “Bu cübbeye saygı duyalım. Adaleti koruyalım, adaleti ayrıştırmayalım” şeklinde karşılık verdi.

AKP Konya Milletvekili Gülay Samancı, “Ben de size geri iade ediyorum çünkü biz de kabul etmiyoruz” diye konuştu. CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker, Samancı’ya, “Kabul etmiyorsanız reddedeceksiniz” şeklinde karşılık verdi.

AKP’Lİ MUŞ: BU MAKARALARI KENDİLERİNE İADE EDECEĞİZ

AKP Grup Başkanvekili Mehmet Muş ise, baro başkanları ve avukatları hedef alarak şunları söyledi: “Az önce bu söylemlerini güçlü kılma adına muhalefet veya bu teklife karşı olan milletvekilleri cübbe giydiler, bizim arkadaşlara da cübbe dağıtmışlar, birer tane de makara dağıtmışlar, iğne, iplik dağıtmışlar. Biz kendilerine bu makaraları iade edeceğiz. Baro başkanlığı kılıfına, bu yönetimin arkasına sığınarak meslek mensuplarının sorunlarının ötesinde onları âdeta görmeyerek siyasetle iştigal edenlere bu makaraları vermek çok daha uygun olur diye düşünüyorum, yanlış adrese geldi.” 

‘BAKARA MAKARAYLA KARIŞTIRMAYIN’

Muş’a tepki gösteren CHP İstanbul Milletvekili Zeynel Emre, “O makarayı öyle o ‘Bakara makara’yla karıştırmayın. Bu siyah cübbenin, siyah cübbenin siyah olmasının amacı, vicdana ve tarafsızlığa hükmetmesidir; vicdanı ve tarafsızlığı sembolize eder” dedi.

‘AVUKATLAR BUNU KABUL ETMEZ’

HDP Bingöl Milletvekili Erdal Aydemir ise, şunları söyledi: “Bu yasa teklifinin temel gerekçesi yapılan ve kamuoyuyla paylaşılan bu düşüncenin temel mimarı olan Ak Parti Genel Başkanı Tayyip Erdoğan hizaya getiremediği bütün kurum ve kuruluşları, istikamet veremediği bütün kurum ve kuruluşları ‘Benim yasama çoğunluğu elimde, hepsine istikamet veririm.’ düşüncesiyle hareket etmekte. Dolayısıyla , bunun doğal sonucu da işte, ‘Ben avukatların cübbelerine ilik açtıracağım.’ Hayır, avukatlar bunu kabul etmez, buna izin vermez. Bu yasayı buradan geçirseniz bile bunun fiili yaşama geçirilmesinde avukatların bunu hiçbir şekilde kabul etmeyeceği açık, aşikar, ortada”